Den extrema värmen fortsätter att skapa problem i naturen och torkan har lett till att det brinner på 40–50 platser i landet. Bränderna framtvingar ett omfattande räddningsarbete och de drabbade regionerna har begärt hjälp från andra regioner. Region Öst (Sörmland, Östergötland, Jönköping) har skickat tio poliser till Ljusdalsområdet för att underlätta arbetet i Region Mitt (Gävleborg, Uppsala, Västmanland), det rapporterade P4 Östergötland under fredagsmorgonen.

– Det vi vanligtivs hjälper till med är bevakningsuppdrag, trafikdirigering och att hålla avspärrningar. Sen är det även mycket utrymnningar av människor i boendeområden och där har polisen ett ansvar. Vi måste hjälpa till i den utsträckning vi kan, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Hur länge kommer poliserna att stanna?

Artikelbild

| Just nu brinner det på många platser i Sverige. Det leder till fler samtal till SOS Alarm.

– Den förfrågan vi har fått från Region Mitt är till i dag (fredagen). Sen skickar vi upp två nya poliser från regionen över helgen. Nästa vecka har vi ingen begäran om, än, säger han.

Om värmen däremot fortsätter att bränna naturen är det troligt att fortsatt hjälp behövs. Peter Wahlberg menar dock att Region Östs insatser i Region Mitt ryms inom planeringen, i dagsläget.

– På kort sikt har inte det här någon påverkan på vår egen organisation. Skulle det däremot dra ut oerhört på tiden och fortsätter så kan vi hamna i ett annat läge. Det är bara att hålla tummarna, säger han.