Flera privatbostäder förstörda efter nattens skyfall

På onsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till flera privatbostäder som vattenfyllts efter nattens skyfall. En av dem var en villa i Österstad.

Det var Fredrik Bertilssons källare och teverum som blivit fylld med vatten efter natten skyfall.

Det var Fredrik Bertilssons källare och teverum som blivit fylld med vatten efter natten skyfall.

Foto: Amanda Svanberg

Österstad2024-07-17 15:00

Under natten och onsdagsmorgonen har räddningstjänsten fått rycka ut till flera platser runtom i Östergötland efter nattens skyfall. I Borensberg kom flera larm in till räddningstjänsten redan vid halv fyra-tiden på morgonen.  

– Vi har varit ute på fyra-fem larm där vi har behövt pumpa ut vatten från privatbostäder och en gårdsbutik, säger Petter Malmberg, yttre befäl på Räddningstjänsten. 

Andra områden som drabbats är Brunneby och Tjällmo. Under morgonen larmades räddningstjänsten också till ett hus i Österstad som fått sin källare fylld med vatten. 

– Jag upptäckte nu på morgonen att det var översvämning i källaren, men mina grannar har såvitt jag vet inte påverkats av regnet, säger husägaren Fredrik Bertilsson. 

Fredrik berättar att vattennivån i den 80 kvadratmeter stora källaren var cirka tjugo centimeter hög när han kom ner på morgonen. 

– Det är synd för vårt teverum med all teknik finns i källaren och det är med största sannolikhet förstört nu, säger han.

Har du drabbats av översvämning tidigare?

– Nej, det här är första gången som den så snabbt fyllts med såhär mycket vatten. Tidigare har det bara varit någon centimeter eller två, säger Fredrik lite uppgivet. 

Enligt räddningstjänsten avtog de flesta larmen vid lunchtid, som då var ute på ett ytterligare larm i Borensberg. Nu väntar istället samtal med försäkringsbolagen för många av de drabbade Motalaborna.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!