Österstad skola är, än så länge, en F-4-skola. När det är dags för eleverna att börja femte klass övergår de till Fornåsa skola. Till höstterminen minskas skolan dock ner med en klass – och eleverna flyttar till Fornåsa redan i fjärde klass. Beslutet handlar om att ge eleverna en skolgång med sammanhållna stadier, enligt bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M).
– Österstad är den enda skolan i kommunen där man bryter från den ramen, säger hon.
Att hitta samma kompetenser till båda skolorna kan dessutom bli en utmaning framåt, tror hon, men framför allt bygger hennes ståndpunkt på ett likvärdigt lärande. Att slå samman två klasser mitt under mellanstadiet blir inte likvärdigt, menar hon.
– Vi har inte så strama läroplaner som anger exakt vad man ska ha arbetat med. Det har vi också hört från rektorerna, att det ser olika ut vad man har med sig. Det är inte självklart att slås ihop då, varken pedagogiskt eller socialt.
S ställer sig dock kritiska till förändringen. Det beror dels på vad som framkommit i medborgardialogerna, enligt Helén Isacsson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden. Hon vill dock inte ge några exempel, av respekt till föräldrarna som uttalat sig.
– När vi lyssnade av föräldrarna sa en del att de då flyttar barnen frivilligt, helt och hållet. Det fanns ett motstånd och vi tog till oss av vad de sa.
I stället för att minska ner Österstad skola vill S se en utveckling av landsbygden.
– Vi vet att kommunen har mark precis bredvid skolan och vi ser att man kanske skulle kunna utveckla landsbygden där.
En lösning hade kunnat vara att se över upptagningsområdet för skolorna, då Fornåsa är trångt lokalmässigt, framhåller Helén Isacsson.
– Vi är rädda för att det här är en början på att avveckla hela Österstad skola.
Bildningsnämnden, med undantag för S, var överens om beslutet.
– Till och med SD som hade lovat före valet att inte röra någonting röstade ja, säger Helén Isacsson.
Marcus Lejonqvist (SD) framhåller att partiet endast sagt att de inte vill lägga ner några landsbygdsskolor.
– Tittar man på vårt remissvar till utredningen står det att vi har förståelse för att en typ av omorganisation kan behöva göras.
Men ni står fast vid att ni inte vill att det här ska vara starten på en total nedläggning?
– Det är inte starten på en nedläggning.
Marcus Lejonqvist lyfter även han vikten av sammanhållna stadier. Det gör också C, som inte var närvarande när beslutet fattades. Karin Westberg (C) framhåller dock att det är viktigt att de resurser som behövs följer med till Fornåsa skola.
– Efter samtal med medborgarna vet vi att lokalerna i Fornåsa är trånga och vad jag förstår finns det inte grupprum. Det är viktigt att man skickar med de resurser som behövs för att det ska bli en bra undervisning.
Vilka resurser som det handlar om är upp till förvaltningen att se över, framhåller Karin Westberg.
Innebär beslutet några ökade kostnader eller besparingar?
– Ekonomin har inte varit på tapeten i det här ärendet, säger Lotta Lexén, men funderar över om det möjligtvis kan bli en mindre besparing när färre bussningar behöver göras.
Hon lyfter att det på Österstad skola inte finns någon slöjd- eller idrottshall och att fjärdeklassarna därför åker buss några gånger i veckan för att ha de lektionerna på annan skola.
– Det behöver de inte göra när de går på Fornåsa skola, för där finns slöjd- och idrottshall.