Från och med höstterminen kommer Österstads elever att övergå till Fornåsa i årskurs fyra, i stället för i årskurs fem. Enligt bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M) handlar det om att hålla samman stadier, för ett likvärdigt lärande.
Flera föräldrar har ifrågasatt beslutet. Man undrar bland annat hur en mindre skola ska bära sig ekonomiskt om den nuvarande inte gör det. Nu besvarar Lotta Lexén kritiken och funderingarna.
– De små skolorna bär sig inte, men vi sätter till mer pengar till dem. Det är inte en ekonomisk faktor som fått oss att vilja flytta över de här elva eleverna till Fornåsa. Österstad skola kostar och den kommer att få fortsätta kosta.
Lotta Lexén framhåller att beslutet syftar till att ge en bättre skolgång, både ur ett elev- och lärarperspektiv. Att arbeta för sammanhållna stadier är inget krav, men det är likväl en riktning som politiken vill jobba emot, enligt henne. Hon lyfter att Österstad skola är den enda skolan i kommunen som inte har sammanhållna stadier i dag.
– Åldersintegrerade klasser är verkligen inte det ultimata, säger hon och lyfter att vinsterna med att samla alla mellanstadieelever från årskurs fyra bland annat handlar om den framtida kompetensförsörjningen.
Varför är det lättare att blanda elever i årskurs fyra än i årskurs fem?
– Mellanstadiet hör ihop ämnes- och kunskapsmässigt. Jag tycker att det känns väldigt rimligt att det är lättare att göra det när man börjar mellanstadiet och inte ett år in när man har med sig olika kunskapsbakgrund.
Något som lyfts som ett orosmoment är trångboddheten i Fornåsa skola. Ser du det som ett problem?
– Rektor och skolchef har sagt att det inte är ett problem och att man har fullt tillräckliga lokaler. Man får förstås se till att det kommer att fungera.
Föräldrarna undrar om det är trygghet att åka buss fem gånger i veckan till och från skolan, utan någon mer vuxen närvarande än busschauffören? Hur vill du bemöta det?
– Jag ser inte att det är ett trygghetsproblem med skolskjutsen. Det är dessutom så att flera av barnen redan i dag åker skolbuss till Österstad skola.
Lotta Lexén lyfter att beslutet innebär att färre bussningar görs på skoltid. I dag åker Österstads elever till Dansäterskolan tre gånger i veckan för slöjd och idrott.
– För en del barn blir det mer tid på buss i veckan, men för en del barn blir det kanske något mindre.
Föräldrarna har påtalat att vissa barn får spendera cirka fem timmar i veckan på bussen. De har också ifrågasatt varför det skulle anses vara bättre att åka buss varje morgon, snarare än tre gånger i veckan som eleverna nu gör. De har även lyft att bussåkandet till Dansäterskolan inte stjäl undervisningstid då resorna ligger på raster. Lotta Lexén hänvisar tillbaka till sina tidigare svar, men tillägger:
– Det är också synd, kan jag tänka, att rasten går åt till transporter.
Hon menar att man vägt frågan emot alla de fördelar som politiken ser med sammanhållna stadier, både för pedagogiken och det sociala.
Föräldrarna anser att Österstad är en välfungerande skola med goda studieresultat och lärare som verkar trivas. Lotta Lexén hoppas att det ska förbli så.
– Även i Fornåsa har man enbart behöriga lärare nu. Tittar man på skolresultaten och jämför nationella proven i matte och svenska i årskurs tre ser det ungefär likadant ut i Österstad och Fornåsa.
Det finns en förståelse för att små skolor inte är lönsamma, men föräldrarna lyfter att den trygga grund som barnen får där likväl är viktig. De har också nämnt att skolan blir en träffpunkt för inflyttade familjer. Lotta Lexén framhåller att Fornåsa skola också är en liten skola. Hon hoppas att skolan även fortsatt ska vara en träffpunkt.
– Sedan får verksamheterna se till att det blir en trygg och god skolverksamhet på båda skolorna fortsatt.
Hade ni i stället kunnat se över upptagningsområdet för Fornåsa och Österstad?
– Hur vi än drog gränserna skulle det inte bli så många elever att vi skulle kunna ha ett mellanstadium både i Fornåsa och Österstad. Däremot håller man på att se över upptagningsområdet, men det är mer på detaljnivå för att det är en del barn på individnivå som hamnar i kläm.
Är det här starten på en total nedläggning av Österstad skola?
– Det här är ingen trestegsraket. Det finns inga sådana inriktningsbeslut, utan det är just det här beslutet som är fattat.