Grattis alla vänsterhänta!

Skriver du med din vänsterhand? Grattis, då är det din dag i dag!

13 augusti 2016 12:00

Det vanligaste i världen är att man är högerhänt och i Sverige är ungefär tio procent av befolkningen vänsterhänt. Man kan antingen ärva sin vänsterhänthet (även två högerhänta föräldrar kan få vänsterhänta barn) eller så har det uppkommit vid en störning i hjärnans tidiga utveckling av graviditeten.

Till äran av alla dessa vänsterhänta så har det sedan 1992 firats "Vänsterhäntas dag" den 13 augusti varje år världen över. De som instiftade dagen var The Left-Handers Club (De vänsterhäntas klubb) för att uppmärksamma alla de svårigheter som vänsterhänta personer lever med i en högerstyrd värld. Och på The Left-Handers Clubs hemsida har man även bjudit på en hel del fakta angående vänsterhänta:

Fynd från stenåldern pekar på att både vänsterhänthet och högerhänthet då var lika vanligt. Men när verktygen blev mer sofistikerade verkar man ha valt att rikta in sig på en hand.

Vänsterhänta når puberteten ungefär fyra till fem månader efter högerhänta.

På många språk är ordet för "höger" det samma som ordet "rätt" (till exempel engelskans "right"). För ordet "vänster" är det tvärtom - på till exempel latin säger man "sinister". Ett ord som även är synonymt med något olycksbådande och hotande.

Att vänsterhänta sägs vara klumpiga ska inte ha någon egentlig grund mer än att det kan vara väldigt svårt att använda verktyg och maskiner som är gjorda för högerhänta.

Vänsterhänta har lättare för att kunna se under vattnet.

Så grattis alla vänsterhänta, i dag är det er dag! Det tar vi i hand på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson