När Magnus Hall, Linköpingsbo och tidigare vd och koncernchef för Holmen Paper i Norrköping, tackade ja till jobbet som vd för Vattenfall undrade en del i hans umgängeskrets vad han höll på med.
– Men Vattenfall har tyvärr inte det rykte som jag tycker att företaget förtjänar, säger Magnus Hall.
I vår jobbar han vidare på att förändra ryktet. Samtidigt som elbranschen krisar, miljörörelser kritiserar Vattenfalls pågående försäljning av de tyska kolgruvorna och ett politiskt rackarspel tycks pågå inför affärerna.
Vd:n för vårt statliga energibolag jobbpendlar med tåg från Linköping till huvudkontoret i Solna. På tåget ser man Magnus Hall arbeta. Det är en bra stund för att svara på mejl och jobba undan ostört, tycker han.
Så mycket ostörd tid har annars inte Magnus Hall. År 2014 lämnade han Holmen och blev vd för Vattenfall AB när bolagets förlustaffär med köpet av det holländska energibolaget Nuon var ett faktum. Vattenfall köpte Nuon 2009 för 90 miljarder kronor. Det visade sig att Nuon var värt mycket mindre än så. År 2013 redovisade Vattenfall AB en förlust på 6,5 miljarder kronor och största skälet var att värdet på Nuon måste skrivas ned med 30 miljarder kronor. För första gången fick skattebetalarna ingen utdelning av Vattenfall.
Dåvarande vd Öystein Löseth fick sluta. Samtidigt hade Magnus Hall, efter 29 år på Holmen, beslutat att säga upp sig.
– Jag gillade bolaget mycket och jag gillade kollegorna. Men jag hade suttit som koncernchef i tio år. Jag tror att det är en ganska lång tid. Det finns en risk att organisationen under en, som är beroende av att kunna växa, stannar upp. Jag kanske satt lite som en propp… äh jag vet inte, men jag var nöjd med beslutet att lämna, säger Magnus Hall.
I en vecka var han formellt utan arbete – även om Halls nya jobb som vd på Vattenfall blev allmänt känt betydligt senare än så.
Och där hamnade Magnus Hall direkt i hetluften. På grund av Nuon-affärens efterdyningar och för att han retade politikerna. I oktober 2014, en månad efter valet och kort efter att Magnus Hall börjat sitt nya jobb, kritiserade han regeringens uppgörelse om kärnkraften som gjort att Vattenfalls undersökningar för nya reaktorer vid Ringhals fick avbrytas. Kritiken fick Lise Nordin, Miljöpartiets talesperson i energipolitiska frågor, att surna till och kräva att Magnus Hall skulle avgå om han inte kunde rätta sig efter politiska beslut.
”Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver” sa Lise Nordin barskt i en intervju med Dagens Industri.
Magnus Halls tilltag togs upp i Ekots lördagsintervju med Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin som fick frågan om Hall borde avgå. Fridolin, som just fått nytt jobb i regeringen som utbildningsminister, svarade att han inte tänkte recensera statliga bolags ledare. Men sa ändå: ”Jag förutsätter att Vattenfall, precis som alla andra helstatliga bolag och myndigheter, följer de beslut som läggs fast genom riksdags- och regeringsbeslut.”
Magnus Hall säger att vd-jobbet på Vattenfall innebär en publik roll helt annorlunda mot att vara koncernchef för privatägda Holmen.
– Det går inte att jämföra. Det handlar om politiken kring energifrågorna som det fokuseras på, och om att företaget ägs av staten.
Han säger att offentligheten känns spännande och att han inte blir nervös av den. Samtidigt anar jag en liten tvehågsenhet. Någonstans därinne; finns den lilla pojken som från bruksorten, med samhällets ögon på sig, kvar?
Magnus Hall är son till en brukschef och sina första tio år bodde han i små bruksorter i Småland. Han beskriver det som ”speciellt”, att han på ett vis inte märkte om han behandlades annorlunda men att han senare funderat över den något utsatta situationen att ”alla” vet vem man är; bruksortens samhällskonstruktion där allt hänger på om bruket lever för av bruket lever människorna, och där hierarkin inom bruket också var hierarkin i samhället. När Magnus var tio år flyttade familjen till Växjö. När jag frågar om det var skönt svarar han:
– Ja, det blev på ett annat sätt när man blev en i mängden i samhället.
Efter studenten kom Magnus Hall till Linköping och blev civilingenjör i industriell ekonomi och maskinteknik vid Linköpings Tekniska Högskola. Hans första jobb var på Holmen.
Var Holmen en slump eller ett oundvikligt öde? Magnus Hall sökte andra jobb men säger att han fick en bra känsla då han kom till Holmen för intervju:
– Det kändes direkt som om jag skulle bli en i gänget, det kändes spännande och kul där. Men det var förstås också igenkänningsfaktorn, jag hade ju praktiserat skogsindustrin så jag kände så klart igen mig.
Att klättra internt och börja chefa sina tidigare kollegor var ”inte så dramatiskt”, enligt Magnus Hall själv. Han säger att det inte hände så mycket för hans del de första tio-tolv åren:
– Det var nog när jag blev marknadschef runt 1997, som någon för första gången tryckte fram mig i organisationen. Internt var det lite höjda ögonbryn men inga bekymmer.
Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde. BILD: TT
Magnus Hall säger att han inte har karriärplanerat, att snarare andra gjort det åt honom. Sedan ändrar han sig och medger att jo, han har bäddat själv genom att göra bra ifrån sig.
– Frågar man mig hur man ska göra karriär, så är mitt svar att göra det du gör så bra som möjligt. Så fort man börjar tänka att man ska vidare till något annat så tappar man koncentrationen på det man ska göra.
Under intervjun då vi talar om Nuon-affären säger Magnus Hall att han förstår den mediala uppmärksamheten – eftersom Nuon inte var någon bra affär – men att han inte ser mening i att gräva mer i det gamla.
Vad tror du att svenskarna associerar till när de hör ”Vattenfall”?
– Jag tror att många just associerar till stora affärer, lite oansvarigt, att man tagit beslut som fått negativa konsekvenser, expansion, och nu är det fokus på klimatfrågan och brunkolen också. Men om vi kan få folk att förstå vad vi gör nu och hur vi ser på det här, så hoppas jag att det ska tona fram en bild av Vattenfall som något man kan känna sig stolt över.
Så vad är det Magnus Hall tänker att medborgarna ska bli tolta över? Vattenfalls satsning på vindkraft, säger han. Det kanske många medborgare tycker är på tiden; hittills innehåller Vattenfalls energimix bara runt två procent vindkraft.
Och så vill Hall sälja brunkolsgruvorna i Tyskland. Men den försäljningen ser vissa, däribland miljörörelsen Greenpeace, som enbart skämsig. Brunkolseldning släpper ut stora mängder koldioxid som skadar klimatet och Vattenfall borde för miljöns skull lägga ned gruvorna istället för att sälja dem till någon som kan fortsätta sabotera, argumenterar Greenpeace.
Magnus Halls svar blir att Vattenfall måste fatta lönsamma beslut och inte anser det lönsamt att lägga ned gruvorna. Hans andra argument är att Sverige inte kan diktera för Tyskland hur de ska sköta sin energipolitik. Tyskland är till 25 procent beroende av brunkol för landets elförsörjning och tyska politiker har beslutat att kärnkraft ska fasas ut först. Då finns inte utrymme för att samtidigt ta bort brunkolen, hävdar han.
Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd. BILD: TT
Sedan talar han om Vattenfalls sociala ansvar och företagets goodwill i Tyskland och säger att i brunkolsbrotten har cirka 8 000 personer sina anställningar.
– Om vi brutalt skulle stänga där, då skulle vi närma oss paria-läge i Tyskland. Särskilt som vi är ett statsägt företag. Det kommer inte att vara bra för Vattenfall, säger Magnus Hall.
I september förra året annonserade Vattenfall att gruvorna är till salu och uppgav att verksamheten under 2014 genererat intäkter på drygt 20 miljarder kronor. En köpeskilling på 2-3 miljarder euro (18-28 miljarder kronor) cirkulerade i medier. Men det finns också andra spekulationer. Gerd Lippold, det tyska miljöpartiets energipolitiska talesperson i delstaten Sachsen, har hävdat att Vattenfall riskerar att få betala ett negativt pris, det vill säga betala för att bli av med gruvorna, för att inga intressenter vill beredda till högre prislapp.
På frågan om brunkolsgruvorna riskerar att bli ett nytt Nuon för Vattenfall säger Magnus Hall att han inte vill kommentera:
– Vi är precis i processen där vi ska lämna ett förslag till regeringen om vad vi vill göra. Det ska vara klart före sommaren. Så nu undviker vi att kommentera detta.
Att han tror på försäljning med vinst är tydligt, han talar om att vinstpengarna kan investeras i vindkraft i framtiden, i stora vindkraftparker – men knappast i Östergötland där försvarsmaktens flygverksamhet sätter stopp för höga byggnader. Troligen inte på annan mark heller; det är svårt att få medborgarnas acceptans.
– Dagens vindkraftverk låter mindre, har längre armar, kan snurra saktare och inte lika jobbiga att titta på. Men det skiter folk i, de tycker det är ett problem i alla fall, konstaterar Magnus Hall.
Vindkraftverk söder om Öresundsbron. BILD: TT
Istället är det ute till havs han tror att kraftparkerna hamnar, där vinden också är starkare. Men både vindkraft, och solenergi som Vattenfall också vill satsa på, har baksidan att utkomsten försvinner då vinden mojnar eller solen går i moln. Det krävs fler energikällor. För Sveriges del vattenkraft och kärnkraft, menar Magnus Hall.
– Kärnkraft är visserligen inte förnyelsebar men den är klimatneutral så den platsar också. Men på sikt kan fråga om den ska vara kvar, säger han.
Vad stora företag gör för miljön är viktigt för jorden. Men även enskilda människors beteende gör skillnad. Män släpper generellt sett ut mer koldioxid än kvinnor och ju rikare en person är, desto större blir hans/hennes koldioxidutsläpp, visar undersökningar från Totalförsvarets forskningsinstitut.
Så, hur klimatsmart är Magnus Hall?
– Hm, han åker väldigt mycket tåg… Han cyklar till tåget och arbetspendlar med tåg.
Men han äger två rätt tunga bilar? (Volkswagen Toureg och Volvo V70, reds anm).
– Ja, men det är för att vi har hundar som åker med i bilarna och vi åker med saker fram och tillbaka till vårt sommarställe på Södra Finnö.
Magnus Hall uppger att han också sopsorterar, har isolerat sommarstugan för att hålla ner energiförbrukningen, monterat kran med vattenmängdsstopp i sitt villakök, bytt till energisnål belysning och duschar under en snål stril.
– Men jag kan troligen göra mer. Nästa projekt är att försöka hitta en vettig elbil, men jag har inte hittat någon bra än.