Först låter det ganska bra när vi pratar. Per-Anders Eriksson, P-A till vardags, som är länsansvarig polis för nationella viltolycksrådet, säger att viltolyckorna minskade under våren och sommaren.
Trolig anledning: coronapandemin, som ledde till minskad trafik när många arbetade hemifrån. Men kurvan vände uppåt igen under sommaren, i takt med att bilåkandet började öka. Och nu kommer den värsta tiden på året.
Fortfarande visar statistiken en minskning av olyckor första nio månaderna i år. Men precis som de här orden skrivs kommer det ett larm från SOS om en älgolycka på E4 vid trafikplats Mjölby Västra.
– Vi vill varna för den ökade risken att krocka med vilt på vägen, säger P-A Eriksson. Under senaste tio åren har vi nu haft en relativt kraftig ökning från september och året ut. November sticker ut som värsta månaden.
– Det beror förstås på att pendlingstrafiken sammanfaller med djurens rörelser. Risken är som störst i gryningen och skymningen, när vilda djur rör på sig mest.
Rådjur står för 65 procent av alla viltolyckor. Vildsvin och dovhjort ökar mest. När det gäller älgolyckor syns en nedåtgående tendens.
– Det beror på den vikande älgstammen, menar P-A Eriksson. Och det är förstås positivt, så till vida att det är älgolyckor som innebär störst risk för personskador.
Nästa vecka, 12 oktober, startar älgjakten i Östergötland och då brukar djuren bli oroliga och störda i skogen. Det kan betyda att fler rör på sig.
Men hur ska jag som förare tänka?
P-A Eriksson svarar:
– Håll igen på hastigheten och vidta de åtgärder du är skyldig att göra, om du skulle krocka. Det innebär att märka ut olycksplatsen och att rapportera till polisen.
Det finns viltolycksremsor att hämta gratis hos polisen och Svensk bilprovning. Då hittar eftersöksjägare platsen där de ska börja spåra, om viltet är skadat och försvunnit från platsen.
Jägarna kan vara både på vägen och vid olycksplatsen för att hitta spåret efter det skadade djuret, så att de kan förkorta dess lidande.
– Om du passerar en olycksplats ska du lätta på gasen. Det kan finnas eftersöksjägare vid vägen och vi ska respektera deras arbetsmiljö.
– Dessutom kan både ett skadat djur och en hund komma upp på vägen. Då är det viktigt att sänka hastigheten och åka försiktigt förbi platsen, förklarar P-A Eriksson.