Det finns två färska rapporter om hur det står till med landets sjukvård: dels en rapport från Socialstyrelsen, dels landstingens egen så kallade vårdbarometer.
Socialstyrelsens rapport visar att cirka 94 procent av östgötarna får träffa en specialistläkare inom 90 dagar. Det är bäst i landet och tio procentenheter mer än rikssnittet. Även för planerade åtgärder i specialistvården har Östergötland kortast väntetid.
Vårdbarometern visar också att östgötarna är mer nöjda med kötiderna än andra svenskar. Men det är ändå bara drygt varannan östgöte – 54 procent – som tycker att kötiden till sjukhusvård är rimlig. Ett år tidigare var siffran 59 procent.
– Det är fler som står i kö nu och så ser det ut i hela landet. Alla landsting sliter och jobbar för att klara tillgängligheten, säger Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det finns flera problem att brottas med. Befolkningen blir allt äldre och det är brist på personal, framför allt på sjuksköterskor. Samtidigt är ekonomin dålig – Region Östergötland lanserade så sent som på onsdagen ett sparpaket på 400 miljoner kronor.
– Men det handlar inte om nedskärningar utan om effektivisering, hävdar Karro.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att satsa tio miljoner kronor extra där köproblemen är som störst, bland annat inom ögonvården och på barn- och ungdomspsykiatrin.
– På lång sikt handlar mycket om kompetensförsörjning. Att vi får tillräckligt med personal som jobbar åt oss och att vi ser till att de får ägna sig åt det de är utbildade till. Ett led i det är att vi inför servicevärdar som avlastar vårdpersonalen, så att de kan ägna sig åt patienten och inte åt diskmaskinen eller förrådet, säger Kaisa Karro.
Väntetiden till vårdcentral är 69 procent av östgötarna nöjda med, något färre än året innan men sex procentenheter mer än rikssnittet.
77 procent av östgötarna känner förtroende för sjukhusvården, att jämföra med rikssnittet på 68 procent. 61 procent har förtroende för sin vårdcentral, en procentenhet mer än snittet. För den östgötska sjukvården i helhet säger sig 67 procent ha förtroende, även där bättre än rikssnittet på 61.
– Det ser överlag rätt bra ut när vi jämför oss med resten av landet, men det betyder inte att vi är nöjda. En sak som behöver förbättras är tillgängligheten till 1177. Kötiden blev lite kortare när flera landsting gick samman och hjälptes åt med kön, men där behöver vi fundera vidare på vad vi kan göra. Till exempel kan vi utveckla de digitala tjänsterna ännu mer, säger Kaisa Karro.