Läget i sjukvården är mycket ansträngt inför sommaren. Det skriver Region Östergötland på sin hemsida. Färre antalet vårdplatser beror på att inhyrd personal, främst sjuksköterskor, från bemanningsföretag fasats ut.
– Det är första sommaren efter en sådan utfasning som effekten blir störst, säger Ditte Pehrsson Lindell, vårddirektör på Universitetssjukhuset i Linköping.
Som alltid reducerar vården under semesterperioden den verksamhet som är planerbar, men antalet patienter som söker akutvård väntas inte minska.
Vad kan det ansträngda läget innebära för patienten?
– Du kanske bor i Motala och söker akut till hemmalasarettet. Normalt skulle du vid behov ha lagts in där, men under sommaren kan det hända att du blir hänvisad till Vrinnevisjukhuset i Norrköping eller till US i Linköping. På samma sätt har vi under många somrar arbetat när det gäller förlossningsvården. Jag vill dock betona att de allra flesta kommer att kunna vårdas på hemorten.
Hur mycket längre blir väntetiderna?
– Det går inte att säga. De svårast sjuka prioriteras, som alltid, men prioriteringen blir mer märkbar under sommaren.
Länets 1 000 vårdplatser blir i sommar 600. Hur sköts samordningen?
– Vi har ett dagligt mötesforum där samtliga vårdinrättningars chefer stämmer av läget. Vi har därtill en gemensam vårdplatsöversikt som kan ses av alla sjukhusens avdelningar och som uppdateras flera gånger per dygn.
I sommar ska enligt prognosen 1 500 barn födas i länet. Det är ett rekordmånga. Sjukhusledningen hyser ingen oro inför det stora antalet, det gör däremot barnmorskorna som skrivit debattinlägg i Corren.
Vad beror det stora antalet på?
– Generationen i barnafödande ålder är ovanligt stor, vi har fler som föder mer än två barn och vi har också fått många invandrare som är i barnafödande ålder. Dessutom är det, jämfört med för tio år sedan då barnafödandet låg i topp under mars-april, numera många som planerar sitt födande till sommaren.
Rapporter säger att unga människor söker akutvård i onödan. Är det ett tecken i tiden?
– Det är absolut en trend att vi kräver snabba svar och omedelbar hjälp. Många googlar sina besvär. Det kan leda till att patienten blir mer välinformerad, men också till att man blir mer orolig, kanske i onödan.
När ska man söka akutvård?
– Vid svåra olyckor och när man känner sig allvarligt sjuk.
I övrigt hänvisar ni till vårdcentralerna?
– Ja, och där finns många specialister med bred kompetens. Dessutom kan de erbjuda en bättre kontinuitet så att patienten slipper möta många olika läkare. Vid tveksamheter uppmanar vi människor att ringa Vårdguiden på 1177.
Känner du oro inför sommaren?
– Viss oro för sommaren känner man nog alltid, semesterperioden är en utmaning. Jag hoppas på människors förståelse för läget och att de känner tillit. Vi har läget under kontroll.