Vården missar tecken på cancer

Antalet fall av livmoderhalscancer ökar i Östergötland. Nu visar en ny rapport att förstadier till cancer kan ha missats i provsvaren.

Östergötland är ett av de landsting/regioner där fallen ökar mest.

Östergötland är ett av de landsting/regioner där fallen ökar mest.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2018-12-18 06:00

Trots en utvecklad screeningverksamhet har allt fler kvinnor fått diagnosen livmoderhalscancer de senaste åren. Östergötland är ett de sju landsting där ökningen har varit särskilt stor.

Tidigare har man antagit att ökningen har berott på att regionen satsat på en uppsökande verksamhet. Men nyligen presenterades en rapport från det nationella registret för cervixprevention att tecken på livmoderhalscancer kan ha missats vid den tidigare screeningen vilket också skulle vara en förklaring till de ökade fallen.

Genom att granska och följa upp 1 500 av totalt 10 miljoner cellprov som tidigare har lämnats in på något av landets 27 olika laboratorier kunde man se att 465 fall uppgraderades från normalt till avvikande. Det är den typen av omklassificeringar som har ökat på senare år och som har setts i de landsting där fallen av livmoderhalscancer har ökat mest, däribland Östergötland.

– Det blir väldigt få fall per laboratorium och då blir det svårt att dra säkra slutsatser, säger Martin Hallbeck, klinikchef på klinisk patologi på Universitetssjukhuset i Linköping. Det är inte bra att det är en ökning naturligtvis, men det är bra att ökningen består av fall där cancern ändå har upptäckts i ett mycket tidigt skede.

Mellan 2014 och 2015 upptäcktes 20 procent fler fall av livmoderhalscancer, från 450 till 550 fall i landet. Hur många av dessa som finns i Östergötland har vi inte fått fram någon uppgift på då registret inte har brutit ned siffrorna regionalt.

Region Östergötland ser nu över screeningverksamheten och kommer under 2019 börja jobba på ett nytt sätt att arbeta i labbmiljön. Det införs en ny metod för att analysera cellprover som följer ett nationellt vårdprogram som ska upptäcka ännu fler fall av livmoderhalscancer.

Martin Hallbeck berättar att det alltid gäller att hitta en balans där man å ena sidan ska hitta så många cancerfall som möjligt och andra sidan inte behandla eller operera patienter i onödan.

– Det är förväntat att man vid screening inte hittar alla fall för då skulle det bli för många som blev opererade i onödan och det är också en risk och ett lidande.

Screening för livmoderhalscancer har genomförts i Sverige sedan 1970-talet och görs på kvinnor i åldrarna 23 till 60 år. Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är viruset HPV (papillomvirus). Sedan hösten 2010 erbjuds flickor i årskurs fem och sex vaccination inom ramen för det nationella vaccinationsprogrammet. Det pågår också en diskussion på nationell nivå om att erbjuda vaccinet även för pojkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!