Många känner press över att behöva sommarjobba och känner sig lättade när de hittat ett jobb. I de flesta fall går allt enligt reglerna, men det händer att unga blir utnyttjade. Under sommaren kan man höra av sig till LO:s hjälptelefon om man har frågor om vad som gäller på jobbet. Vanliga frågor handlar om löner, scheman och kollektivavtal, men det blir allt vanligare med frågor om att provjobba gratis.
– Det är många som blir lurade på att jobba gratis. De tror att jobbet är deras efter att de har provjobbat utan betalt, men så är det egentligen någon som har satt det i system, säger Josefin Johansson, LO:s ungsekreterare.
Att sätta det i system innebär att arbetsgivaren utlovar betalt jobb åt en person efter att hen provjobbat gratis, men sedan får man inte jobbet. På så sätt kan en arbetsgivare ha gratis arbetskraft.
Det händer även att polisen får in anmälningar från sommarjobbare som råkat illa ut.
– Det kan till exempel handla om stölder och rån, det har hänt några jordgubbsförsäljare som stått längs vägarna. Men det kan också handla om hot eller sexuella trakasserier, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.
Han understryker att man inte ska vara rädd att kontakta polisen i en sådan situation, utan ringa och anmäla.
Alltid finns det inte hjälp att få om något redan har gått snett på jobbet. Men Josefin Johansson menar att man ska lita på sin instinkt.
– Känns något fel så är det ofta fel. Magkänslan är ofta rätt, säger hon.