Vad gör du om hjärtat stannar?

Det är mardrömmen; att hitta någon som behöver hjärt- och lungräddning och att inte veta hur man ska ingripa. Här samlar vi därför information om hur man ska göra.

Östergötland2017-02-19 15:00

Det är inte många av oss som ställts inför att en person fallit ihop efter ett hjärtstopp – och det finns krav på att någon agerar.

För att rädda liv.

Har du inte gått en utbildning i hjärt- och lungräddning är det lätt att tänka sig att du kan bli nervös bara vid tanken på att något skulle inträffa. Vad gör man? Hur gör man? Hur snabb måste man vara? Och kanske, ännu värre; vad ska man inte göra?

En förklarande text på Vårdguidens hemsida skänker inte heller särskilt mycket lugn, utan understryker i stället allvaret: "Hjärnan är det organ som är mest känsligt för syrebrist. Om syretillförseln inte kommer igång tillräckligt snabbt finns det risk för bestående hjärnskador. Sådana skador kan uppstå redan efter tre till fyra minuter."

För att informera och hjälpa dig har vi därför sammanställt de viktigaste sakerna som du bör ha med dig i en situation som kräver att du utför hjärt- och lungräddning, HLR. Kolla även in vårt tv-klipp ovan där vi har pratat med en riktig HLR-expert.  Du kan också gå vidare till externa källor via länkarna i botten av artikeln. Allt för att du ska kunna känna dig tryggare om olyckan är framme.

Och kunna rädda liv.

KONTROLLERA:

1) Kontrollera om personen är vid medvetande. Vaknar personen om du skakar denne i axlarna?

2) Kontrollera om personen andas, om denne är medvetslös. Öppna luftvägen genom att lägga en hand på personens panna, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger placerade på personens hakspets. Lyssna! Andas personen? Kan du höra andningsljud? Titta! Höjer sig bröstkorgen?

Om personen är medvetslös, men inte andas ska du göra hjärt- och lungräddning, då hjärtat kan ha stannat och behöver hjälp för att sättas igång. Men märker du att andningen fungerar och att personen andas som vanligt ska du inte påbörja HLR. Lägg då i stället personen i stabilt sidoläge, böj huvudet bakåt så att luftvägen hålls öppen och larma därefter 112.

AGERA:

1) Kommer du fram till att du måste utföra HLR – börja med att larma 112 innan du påbörjar hjärt- och lungräddning.

2) Se till att personen ligger på ett hård underlag; på golvet eller på marken.

3) Placera din ena handlov, det vill säga den nedersta delen av undersidan av din hand, mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna.

4) Placera din andra hand ovanpå den handen.

5) Nu ska du påbörja bröstkompressionerna, det vill säga trycka på personens bröstkorg för att få igång blodcirkulationen i kroppen. Tryck på bröstet så att bröstkorgen sjunker fem, men inte mer än sex, centimeter. Tryck 30 gånger, hårt och snabbt i ett tempo av 100–120 tryck/minut.

6) Efter 30 tryck: Påbörja mun- mot munmetoden. Öppna luftvägen genom att böja huvudet bakåt och lyfta hakspetsen uppåt. Kläm ihop personens näsa, ta ett vanligt andetag och blås därefter långsamt och försiktigt in luften i personens mun så att du ser att bröstkorgen reser sig. Efter två likadana inblåsningar upprepar du brötkompressionerna.

7) Fortsätt med HLR tills sjukvårdspersonal kommer till platsen och kan ta över. Avbryt HLR om personen vaknar till och börjar andas.

Om du måste göra hjärt- och lungräddning på ett barn kräver det att du agerar annorlunda. Läs mer om det HÄR (Extern länk).

HJÄRTSTARTARE:

Finns det en hjärtstartare i närheten? Använd den. De kräver inga medicinska förkunskaper, utan kan användas av vem som helst. Hjärtstartaren kan själv läsa av situationen – om det handlar om hjärtstopp eller inte – och hjälper dig att agera med hjälp av sina röstfunktioner.

Källa: Vårdguiden – 1177.se.

Bra länkar att hitta mer information via:

Vårdguiden – 1177.se.

Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

Du har väl inte missat?

LÄS MER: Så fixar du ICE-nummer till anhöriga i telefonen.

LÄS MER: Här är Sveriges viktigaste telefonnummer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om