Uppmanar gästerna: Sluta tafsa!

Nu är tiden när många går ut med jobbkompisar och äter julbord. I år uppmanas julbordsgäster av både facket och branschen att hålla händerna i styr. Annars åker de ut.

Ät hur mycket du vill men rör inte personalen.  Det är budkspaet i kampanjen "Vi finns inte på menyn".

Ät hur mycket du vill men rör inte personalen. Det är budkspaet i kampanjen "Vi finns inte på menyn".

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Östergötland2017-11-24 21:00

De anställda inom hotell- och restaurangbranschen har varit bland de mest utsatta av alla yrken för sexuella trakasserier, enligt undersökningar som Nordiska hotell- och restaurangfacken har gjort. Personalen utsätts för sexuella trakasserier från två håll: från sina chefer och medarbetare, samt från gäster. Och under julbordstider eskalerar problem med sexuella trakasserier på restaurangerna och uteställen, fler är ute och fler dricker. Därför har nu Hotell- och restaurangfacket startat kampanjen "Vi finns inte på menyn".

– Vi har kämpat mot sexuella trakasserier på arbetsplatser i åratal, men just den här kampanjen riktar sig utåt, mot gäster. Risken för sexuella trakasserier ökar under julbordstiden när alkoholkonsumtionen också brukar öka. Julen är även ett tillfälle när många unga kvinnor gör sitt livs allra första arbetspass på en restaurang eller en bar och då ska de känna sig trygga och inte bli utsatta för något på sin första arbetsdag, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangbranschen.

Den här kampanjen planerades, tillsammans med de nordiska hotell- och restaurangfacken, redan före sommaren och före metoo-kampanjen. Men nu efter alla berättelser och avslöjanden om sexuella trakasserier och övergrepp inom olika branscher känns det ännu mer angeläget.

– När man hör hur en del skådespelare, jurister, mediefolk och flera andra beter sig mot sina egna kollegor finns det en klar risk att de gör det även mot vår personal. I Norge genomfördes en sådan julkampanj förra året och det gav bra resultat. Det blev mycket färre sexuella trakasserier, säger Pim van Dorpel.

Visita, svensk besöksnärings branschorganisation är med på tåget. Den här kampanjen gör facket och branschorganisationen tillsammans. Fast Visita kör med namnet #nolltolerans.

– Våra branschmedlemmar ska få skyltar och klistermärke där det står "Nolltolerans" som ska finnas på synliga platser. Dessa ska tydligt markera att på de här ställen tolereras inga sexuella trakasserier mot personalen. Personalen ska också veta att den inte ska behöva tåla dåligt beteende och att man genast kan vända sig till sin arbetsgivare för att få hjälp, säger Eva Östling, vd på Visita.

Östergötland och Linköping är inget undantag. Många unga kvinnor har vittnat om att de har slutat jobba på grund av allt de blev utsatta för på jobbet.

– Det är viktigt att satsa på förebyggande åtgärder. Det bästa är om man kan förhindra att personal utsätts för tråkigheter och vi hoppas att den här kampanjen ska bidra till det, säger Lena Bengtsson, ombudsman på avdelning 55 där Östergötland ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om