– Som uppfinnare känner man sig stolt, säger Ellinor Eineren efter att ha tagit emot prischecken på 30 000 kronor vid en coronaanpassad ceremoni på Linköpings slott.
Bacticam ska snabbt och i ett tidigt skede identifiera bakterier så att en sjuk ko, eller hela besättningar, får rätt behandling. På så sätt blir djurhälsovården bättre och exempelvis kan även antibiotikaanvändningen minska.
Metoden innebär att lantbrukaren tar egna mjölkprover som läses av med en kamera. Hela processen sker hemma på gården i ett minilabb som inte är större än en byrå. Redan inom ett dygn kommer ett analyssvar med rekommenderade åtgärder.
– Så istället för att skicka provet till ett laboratorium, vilket kan ta väldigt lång tid, har vi tagit laboratoriet till gården. Ju närmare djuret och sjukdomen du kan komma i tid desto bättre är det ur smittskyddssynpunkt, säger Ellinor Eineren.
Bacticam kom ut på marknaden i mars och finns i dag installerat på 20 gårdar. Hittills har 864 odlingsprov analyserats.
Samtidigt utsågs även årets Skapa-talang, ett pris på 25 000 kronor som delas ut till unga innovatörer. Vinnare blev Sofie Westberg som ligger bakom Rheva, ett kompressliknande sårskydd för djur.
Pristagarna går nu vidare till den nationella Innovationsgalan i november där vinnarna får 550 000 kronor respektive 250 000 kronor.
Skapa är en stiftelse som bildades år 1985 till minne av Alfred Nobel.