Hjärt- och lungfonden är en av de stora finansiärerna av Scapis som är ett forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lunga. Trettiotusen svenskar deltar i den världsunika studien, varav femtusen linköpingsbor.
Hjärt- och lungfonden turnerar till platser där studien pågår. Syftet är bland annat att delge deltagarna resultat av forskning som sker på den bank av prover och mätresultat som de bidragit med genom att ingå i studien. I förra veckan var det Linköpings tur.
Tre studier som pågår på Linköpings universitet presenterades för en stor publik av "scapister", så kallas deltagarna.
Högt blodtryck är en viktig riskfaktor för bland annat stroke och hjärtinfarkt och därmed för en för tidig död. Därför är det viktigt att blodtrycket som mäts visar rätt. Överläkare och professor Fredrik Nyströms studie visar hur blodtrycket kan skilja kraftigt om det mäts i hemmet eller på vårdmottagning.
Knappt en tredjedel av scapisterna i Linköping som redan mätt blodtrycket hemma under en veckas tid, hade för högt blodtryck när det mättes på Scapis mottagning. Men mer än varannan med högt blodtryck hade normalt blodtryck hemma. De drabbas alltså av så kallad vitrockhypertoni, så kallas det höga bodtrycket som närvaron av vårdpersonal tycks utlösa.
Preliminärt visar också studien att kvinnor är mindre stressade hemma än vad männen är och jagar upp sig mer än vad männen gör på mottagningen.
Två av tre kvinnor med högt blodtryck då det mäts på mottagningen, har i själva verket ett normalt blodtryck hemma. Det innebär att många kvinnor och förvisso också en hel del män, får behandling för högt blodtryck, utan att faktiskt ha det.
Att stress syns i håret har överläkare och professor Tomas Faresjö kunnat visa i sin studie. Eftersom håret växer omkring en centimeter per månad kan ett hårstrå avslöja individens stressnivåer flera månader tillbaka i tiden. Tomas Faresjö och hans forskargrupp arbetar med att kunna visa om stress ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Till sist berättade postdoktor Hanna Jonasson om en i sitt slag unik studie av blodcirkulationen i de allra minsta kärlen i kroppen. På Linköpings universitet har ett nytt sätt att enkelt mäta denna utvecklats. Det är känt att hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes leder till dålig blodcirkulation i dessa små kärl. Med den nya och billiga metoden förväntas man få ett verktyg för tidig diagnosticering.