Tre östgötanamn på riksdagslista

Med löften om omedelbart asylstopp, hårdare – och längre – straff för kriminella och möjlighet för militär att ingripa i extrema situationer går Alternativ för Sverige (AFS) till val. Från Östergötland kandiderar tre personer till en plats i riksdagen.

Markus Jonsson sitter i partistyrelsen för det nybildade partiet Alternativ för Sverige. Han hoppas på en plats i riksdagen efter valet.

Markus Jonsson sitter i partistyrelsen för det nybildade partiet Alternativ för Sverige. Han hoppas på en plats i riksdagen efter valet.

Foto: Alternativ för Sverige

Östergötland2018-04-18 09:00

Partiet bildades så sent som 5 mars i år. På hemsidan kan man läsa att det "är ett parti som företräder Sverige och det svenska folkets gemensamma intressen". Partiet grundades av Gustav Kasselstrand, bördig från Valdemarsvik. Han var tidigare ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och politisk sekreterare för Sverigedemokraterna under åren 2011 och 2012. Kasselstrand uteslöts ur SD 2015.

Den bild av Sverige som AFS– i sitt partiprogram – målar upp, är ett land som varit framgångsrikt, men som nu befinner sig i kris. Krisen beror framför allt, hävdar de, på den invandringspolitik som förts av "etablissemanget".

Partiets viktigaste frågor rör återvandring, demokrati och politiker och lag och ordning. Bland annat förordar de totalt asylstopp – såvida det inte handlar om akuta kriser i Sveriges närområden. De anser också att standarden i svenska fängelser är för hög och vill återinföra den så kallade riksrätten som gör att statliga ämbetsmän och politiker kan dömas för "brott begångna i tjänsten för folkets företrädare" skriver de i sitt program.

Tre östgötar återfinns på partiets riksdagslista. Markus Jonsson från Linköping är nummer åtta. Han sitter i partistyrelse och har tidigare varit medlem i Moderaterna. Han har en magisterexamen i historia och har också arbetat som ledarskribent, bland annat hade han ett kortare vikariat som ledarskribent på Corren.

Kommer han in i riksdagen vill han bland annat jobba med att förändra det han kallar svenskens självförståelse i frågor om asyl och migration.

– Vi har rätt till det här landet och behöver inte bedriva en hostelverksamhet där det bara är att checka in.

Olle Felten, Norrköping, finns också på listan. Felten sitter redan i riksdagen. Han kom in som Sverigedemokrat, 2014, men lämnade partiet 15 mars i år. Han är ledamot i skatteutskottet och i riksbanksfullmäktige.

Partiets beskrivs utifrån som ett högerpopulistiskt parti. Men Felten anser att ordet populism har en negativ klang som han inte ställer upp på.

– Det är inte negativt att stå på folkets sida, säger han.

Är AFS till höger eller vänster om Sverigedemokraterna?

– Vill inte använda den skalan. Vår grundsyn är konservativ, och vi är tydligare än SD.

Den tredje kandidaten är Fredrik Norberg, Vadstena. Han är präst i Svenska kyrkan, bor och tjänstgör i Strängnäs men har enligt egen uppgift kopplingar till Vadstena och tänker också flytta dit inom en inte alltför avlägsen framtid.

Norberg vill inte svara på frågor som rör hans kandidatur till riksdagen och ställer istället motfrågan:

– Är jag skyldig att svara?

Alternativ för Sverige.

Bildades 5 mars 2018 Ledare för partiet är står den före detta sverigedemokraten Gustav Kasselstrand, som uteslöts ur SD under sin tid som ungdomsförbundets ordförande 2015.

Partiets tre viktigaste frågor är: Återvandring, demokrati och politiker, lag och ordning

Av partiets 50 namn på listan är endast åtta kvinnor

Populism:

Rörelse som bygger på utbredd politisk missnöjesopinion: (SAOL).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!