Trånga elnät kan hindra nyetableringar

Brist på strömkapacitet kan hindra nya industrietableringar i länet. På måndagen träffades elbolag och politiker i Norrköping för att diskutera framtida utmaningar.

Under måndagen hade  landshövding Carl Fredrik Graf ordnat ett möte för att diskutera länets framtida elförsörjning. Mattias Fredriksson på E.ON berättade om de utmaningar som väntar.

Under måndagen hade landshövding Carl Fredrik Graf ordnat ett möte för att diskutera länets framtida elförsörjning. Mattias Fredriksson på E.ON berättade om de utmaningar som väntar.

Foto: Elin Holmer

Östergötland2019-10-07 22:00

– Vi ligger bra till i Östergötland, men det gäller ändå att agera nu för att slippa framtida bekymmer, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

De svenska elnäten ska räcka till nya bostäder, kollektivtrafik, eldrivna processer i industrin och mycket mer. El produceras visserligen i tillräcklig mängd i Sverige, men elnäten har inte kapacitet att föra elen vidare dit den behövs.

I Mälardalen och Malmöregionen är situationen som mest ansträngd och Svenska Kraftnät, myndigheten som ansvarar för de så kallade stamnätsledningarna, har tvingats säga nej till ökat effektuttag vilket drabbat expanderande företag och nyetableringar.

– Vi har fått ett helt nytt samhälle väldigt fort. Fordon har elektrifierats, produktionen är mindre centraliserad, den förnybara elen måste tas omhand och befolkningen har ökat, säger Mattias Fredriksson på Eon.

I Östergötland är läget inte riktigt lika kritiskt.

– Men det är viktigt att vi träffas och får en gemensam bild. Då kan vi politiker bana väg för rätt saker, säger Magnus Oscarsson (KD).

– En utmaning som vi ser är att bygga ut nätet, men också att hitta smarta tekniska lösningar, säger Johan Löfstrand (S).

Att bygga nya kraftledningar tar lång tid, cirka 10–15 år. Så ett mer effektivt utnyttjande av dagens nät kan vara en bra satsning. Det kan handla om att sprida ut användandet över större delar av dygnet.

Kan hushållen komma att påverkas?

– Inte i nuläget, säger Mattias Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!