På söndag har 2 332 personer anmält sig för att skriva högskoleprovet i Östergötland. Det är en ökning med 7,42 procent jämfört med förra årets höstprov.
Nu delar Karolina Martinsen, som har fått toppresultatet 2.0 poäng fyra gånger, med sig av sina bästa knep för att lyckas:
– Gör gamla prov. Då får man en bild av hur provet ser ut och lär sig disponera tiden. Det är även viktigt att få upp en kondition, provet är som ett maraton för hjärnan, säger Karolina Martinsen.
Något som många faller på första gången de skriver högskoleprovet är att lägga för lång tid på varje fråga och inte utnyttja pauserna väl. Där är det viktigt att hålla koll på tiden och se till att gå ut och få frisk luft under pauserna, i stället för att kolla på mobilen.
När det kommer till språkdelen finns ett smart knep: Att skriva ned nya ord i ett sparat dokument.
– Ser jag ett nytt ord på exempelvis skyltar, rubriker eller i nyhetsartiklar kollar jag upp vad de innebär och tränar in dem, berättar hon.
Matematiken anses som mångas svaghet under högskoleprovet, men Karolina Martinsen har flera råd.
– Kolla upp gymnasiematten. Gå igenom grundläggande principer som är lätt att glömma bort, som skillnaden på medelvärde och median. Men fräscha även upp multiplikationstabellen eftersom man har kort tid på varje mattetal.
Vad är ditt bästa snackstips?
– Jag har alltid med mig russin och valnötter, det är simpelt och lätt att knapra på. Till lunchen är det viktigt med en ordentlig matlåda, säger Karolina Martinsen.
Hon avslutar med det kanske viktigaste tipset av alla:
– Glöm inte legitimation!
I Östergötland skrivs högskoleprovet i Linköping och Norrköping.
Totalt har 53 035 personer anmält sig i hela landet. Drygt 42 000 beräknas skriva provet – bortfallet brukar vara runt tjugo procent vid höstproven.
Målet: full pott
- Karolina Martinsen har fått 2.0 fyra gånger, vilket ungefär ett tjugotal personer lyckas med vid varje provtillfälle.
- Våren 2022 fick hon bäst resultat av alla i hela Sverige som skrev högskoleprovet.
- Martinsen fick då 159 poäng, vilket är ett poäng från att ha alla rätt på provet.
- 23-åringen beskriver sig själv som en "högskoleprovsnörd" och har siktet inställt på att få full pott på högskoleprovet i framtiden, vilket endast tio personer lyckats med hittills.