Väntetiderna har varit långa länge. Det beror delvis på att det är svårt att rekrytera erfarna, gärna specialistutbildade, sjuksköterskor till verksamheten. De är en bristvara. En bidragande orsak är också att fler vänder sig till sjukvårdsupplysningen, delvis för att det på sina håll varit svårt att nå sin vårdcentral per telefon.
Klagomål nådde tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som därför öppnade ett tillsynsärende i frågan i mars i år. Som ett första steg kallades företrädare för regionen till ett möte.
I april fick den som ville ha råd av en sjuksköterska på ”1177 Vårdguiden per telefon i Region Östergötland”, som rådgivningen heter officiellt, vänta på svar i snitt drygt tjugosju minuter. Under vissa tider kunde väntan bli avsevärt längre, det hände till och med att rådgivningen överbelastades så att en del inte ens fick ställa sig i kö.
I maj inledde nio landsting/regioner från Dalarna i norr till Skåne i söder ett samarbete. I snitt har väntetiderna därmed minskat med tio minuter. Men på kvällar och helger, då efterfrågan på råd är som störst, har landstingen inte kunnat hjälpa varandra. Det beror på att rådgivningen då ska kunna boka tider på jourcentralen och det har hittills inte varit möjligt att göra över landstingens/regionernas gränser. Det beror i sin tur på att de inte får gå in i varandras journalsystem.
Preliminärt den första december planeras att alla rådgivningar i landets tjugoen landsting/regioner ska samverka. Men det finns ett problem. Hur ska tillgången till de olika journalsystemen fungera och därmed: Hur ska bokningen till jourcentralerna gå till?
Maria Randejelovic på primärvårdscentrum i Region Östergötland har i uppdrag att utreda frågan och i Östergötland liksom i övriga landet är frågan fortfarande olöst.
– Men en sak är klar. Patienten ska inte behöva bli bedömd två gånger. Ingången till jourcentralerna ska fortfarande vara att ringa 1177, säger hon.
Tiden är knapp.
– Det kan man lugnt säga, kommenterar Maria Randejelovic.
Under tiden vill IVO veta hur rådgivningen i Region Östergötland fungerat från april månad fram till och med augusti. IVO vill också ha svar på hur planerna ser ut för att förbättra tillgängligheten framöver. Redogörelsen ska vara klar senast den första december.