2018 startade Julia och Thomas Wiberg företaget Grebokajak. Både slumpen och ödet spelade in i valet att bli egenföretagare. När Julia fyllde 40 fick hon en kanadensare i present.
– Barnen satt längst fram, åt chips och sjöng. Det var ett härligt sätt att umgås, konstaterar paret.
Kanoten gav mersmak och lust att även köpa kajak. Snart blev familjen ägare till två dubbelkajaker och en singelkajak. Thomas ordnade låsbara förvaringsboxar åt kajakerna vid Ärlången i Grebo så att andra sugna paddlare kunde hyra dem.
Då var företaget bara en bisyssla. För Julia, som var sjukskriven efter en utmattning, blev kajakuthyrningen en viktig del i vägen tillbaka till ett liv med mer balans.
– Det blev ett sätt för mig att inte vara sjukskriven. I naturen tankar jag energi, säger Julia.
Förra året tog hon tjänstledigt under säsongen för att till slut säga upp sig och satsa helhjärtat på företaget med hjälp av Thomas, som fortfarande arbetar heltid.
– Det var det enda rätta. Om det bär sig ekonomiskt får tiden utvisa, säger Julia.
Företaget har flera kajakstationer i Östergötland med självbetjäning. Besökarna hyr kajakerna på hemsidan och får en kod som gör att de kan låsa upp dem. I skrivande stund finns uthyrning i Åtvidaberg (vid Villa Baro), Grebo (nära Lundbybadet), Västervik (vid Gudingebadet) och i Linköping (intill Stångån vid Scandic hotell) – och ytterligare stationer är på gång.
– Du bestämmer själv hur länge du vill hyra, ett par timmar – eller flera dagar, säger Julia.
Därutöver erbjuder Julia och Thomas bland annat paddelkurser, guidade turer, yogapaddling, after-workpaddling och månskenspaddling.
Majoriteten av gästerna har aldrig suttit i en kajak förut och tror att det är svårt.
– Man tror att kajaken tippar lätt och att man fastnar under vattnet om man mot förmodan slår runt. Det stämmer inte, lovar Thomas som tror att människor kanske jämför med tävlingskajaker – som välter lättare och där man sitter trångt för optimal kontakt med kajaken.
– Vi erbjuder stabila nybörjarkajaker. Men för den mer erfarne har vi andra varianter också.
Och att kanadensaren skulle vara mer säker än kajaken håller paret inte med om.
– En kanadensare kan ta in vatten och sjunka, det gör inte en kajak. Välter du med kajaken kan du använda den som flytblock. Den bär lätt upp 150 kilo, säger Thomas.
Charmen med kajak? Närheten till naturen – och vattnet. Stillheten. Farten.
– Du väljer själv nivån. Antingen glider du och bara njuter, eller så paddlar du fort och får ett motionspass, säger Julia.
Med sina sammanhängande vattendrag är Östergötland ett rike för den som gillar att paddla. Thomas och Julia har svårt att bestämma sig för några klara favoritsträckor. Men att börja paddla i fartfyllda Järnlunden, fortsätta i Stora Rängen för att till slut glida in i den stilla Ärlången bjuder på härliga kontraster.
I år har företaget bytt namn till Outdoortime. Naturen bjuder på en mångfald som gör det svårt att begränsa sig till kajakpaddling.
– Klättra, vandra, cykla, övernatta – vi har många idéer som vi vill utveckla. Jag är idésprutan och Julia ser till att sakerna blir gjorda med kvalité, säger Thomas.
Deras målsättning är tydlig: Att göra naturupplevelser enkla och lättillgängliga för många.
– Det ska vara enkelt och lustfyllt att vara ute i naturen, säger de.