År 2019 nyttjade Östergötland 25 procent av jordbruksmarkerna till ekologisk odling, vilket gjorde att länet hamnade på en femte plats av 21 län i Kravs senaste ekorankning. Målet för hela Sverige till 2030 är att 30 procent av all jordbruksmark ska brukas till ekologisk odling.
Det som krävs av de östgötska bönderna, menar Anita Falkenek, vd för Krav, är att fortsätta omställningen till ekologisk odling. Något hon säger kan ta tid och kräver mycket kunskap, men att det är lönsamt i slutändan.
– Det krävs mycket kunskap och mod från böndernas sida, säger Anita Falkenek.
Ansvaret ligger däremot inte enbart på bönderna, utan Anita Falkenek säger att krävs att det finns en efterfrågan också. Hon förklarar att det är viktigt för kommuner och regioner att stötta de lokala, ekologiska bönderna.
Per Wendler, lantbrukare och vice ordförande i LRF Östergötland, beskriver ekologisk odling som oerhört komplext, och att det inte är så lätt som att bara ställa om sina marker. Han säger att så länge det finns mark att ställa om så har Östergötland möjligheten att nå målet till 2030, men att allt beror på marknaden. Enligt honom har Östergötland just nu en högre produktion av ekologiska grödor än vad som efterfrågas.
– Lönsamheten har gått ner. Då blir det svårt för folk att lockas till att ställa om, säger Per Wendler, som själv odlar ekologiskt.