– Just nu har vi väldigt många samtal om svamp, säger Emma Petersson, apotekare vid Giftinformationscentralen.
Hon berättar att hittills i år har de fått över 1 400 samtal från människor som är oroliga över någon svamp de plockat och ätit. Det är fler "svampsamtal" än under hela förra året
Enligt Emma Petersson är det lite olika typer av svamprelaterade ärenden.
– Det finns de som ringer och är allmänt oroliga över något de fått med i svampkorgen. Många samtal kommer från skolor och förskolor där barnen smakat på någon svamp när de varit ute. Sedan har vi personer som ringer efter att de ätit svamp, blivit dåliga på något sätt och är befarar att de blivit allvarligt förgiftade.
I de flesta samtalen i den senare kategorin kan Giftinformationscentralen avskriva allvarlig förgiftning.
– Svamp är en ganska svårsmält föda för kroppen och det kan göra att magen reagerar även på ätlig svamp. Man kan också känna av magen av ätlig svamp som är felaktigt tillagad (till exempel stekt för kort tid) eller som blivit dåligt hanterad (exempelvis legat i rumstemperatur för länge eller inte anrättats förrän flera dygn efter att den plockats).
– Vi identifierar inte alla svampar, utan vi utesluter de allra giftigaste som till exempel lömsk flugsvamp och vit flugsvamp, säger Emma Petersson.
På sin hemsida listar Giftinformationscentralen de giftigaste svamparna i Sverige.Där finns också fler tips och råd kring förgiftningsrisker.
– Det viktigaste är att man vet vad man plockar - att man har goda kunskaper och uppdaterad svamplitteratur. Man ska heller aldrig smaka på rå svamp, för det går inte att avgöra om svampen är ogiftig genom att smaka på den. Bara för att den smakar gott behöver den inte vara bra att äta.