Studentfilm fälls – var sexistisk

En film med lättklädda kvinnor gjorde reklam för en studentmiddag i Linköping. Könsdiskriminerande, anser reklamombudsmannens opinionsnämnd.

Herrsexan, med den kritiserade reklamfilmen, hölls 1 december 2018.

Herrsexan, med den kritiserade reklamfilmen, hölls 1 december 2018.

Foto: Kollektiveriet

Östergötland2019-03-08 19:30

Den 1 december 2018 anordnade studentföreningen Kollektiveriet en så kallad Herrsexa – herrmiddag med underhållning – på Kollektivhuset i Linköping.

Inför evenemanget gjorde Kollektiveriet en reklamfilm som innehöll flera scener med lättklädda kvinnor.

Filmen anmäldes till reklamombudsmannen med motiveringen att den var extremt sexistisk och objektifierande. "Om man såg reklamen utan att förstå sammanhanget hade man trott att det var reklam för en bordell och inte en kväll med middag och underhållning", ansåg anmälarna.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd går på anmälarnas linje.

Opinionsnämnden finner att "kvinnorna i reklamen – genom sin klädsel i kombination med hur kvinnorna framställs, där ofta enbart bröst eller rumpa är i bild, liksom de scener med sexualiserade poser och kläder – framställs som sexobjekt på ett sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet. Reklamfilmen är därför könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation."

Studentföreningen fick snabbt kritik för filmen och tog bort den från sin Facebooksida.

Så här skriver Kollektiveriets ordförande Samuel Larsson i en kommentar till oss: "Trots detta misslyckades vi till viss del med marknadsföringen när vi släppte introfilmen för Herrsexan. Filmen gjordes av oss i Kollektiveriet och alla medlemmar kände sig bekväma med innehållet. Detta borde vi inte nöjt oss med. Vi tog några timmar efter uppladdning ner filmen efter att den upprört en del människor. Vi accepterar att dessa typer av filmer inte länge har en värdig funktion eller nytta att fylla 2019".

Herr- och damsexorna har kritiserats flera gånger tidigare, framför allt för deras inslag av lättklädd serveringspersonal. För ett år sedan stoppades en reklamfilm inför civilingenjörsprogrammets sittning.

Samuel Larsson försvarar Herrsexan och Damsexan och menar att de kommer att arrangeras även i framtiden. Han påpekar att de är väldigt populära, både bland middagsgästerna och i serveringsgrupperna.

"Inför Herrsexan 2018 bjöd vi in jämställdhetsföreningen Gen!us för samtal och hade ett mycket givande möte." "Inte många stenar lämnades ovända och sittningarnas koncept moderniserades." "Konceptet utvecklas ständigt och förbättringar sker varje år" skriver han i kommentaren.

Här är Kollektiveriets hela kommentar till oss:

Herr- och damsittningar och deras kontrovers har i många år varit en återkommande debattfråga på Liu. Corren har rapporterat om kritiken mot dessa typer av sittningar sedan tidigt 00-tal, med ett särskilt genomslag hösten 2017, ändå fortsätter studenter att arrangera dessa. Hur kommer det sig? Svaret på frågan är lika enkelt som det är onyanserat – dessa sittningar är roliga att både arrangera och delta på.

Kollektiveriet har i ett antal år arrangerat två av Lius alla sittningar av det här slaget vid namn ”Herrsexan” respektive ”Damsexan” som är till för alla Lius studenter oavsett sektionstillhörighet. Ungefär 150 personer deltar vid vardera sittning och de är överlag ordentligt uppskattade, särskilt bland studenter från de mindre sektionerna som saknar sektionsegen sittning.

Det absolut enklaste med att arrangera dessa sittningar är att få ihop rätt antal personer som vill servera under kvällen. Vi får spontana ansökningar långt innan rekryteringsprocessen börjat och vi måste alltid göra en hel del människor besvikna. Detta gör oss dock säkra på en sak: alla som serverar vill verkligen vara med och spexa. Någon luddig urvalsprocess där personer blir pushade till att gå med på att servera och gyckla finns inte. Dessutom anpassar vi samtliga uppträdanden efter hur spexiga serveringsgruppen vill vara genom att ta anonyma åsikter och synpunkter från studenterna på allvar.

Från ena sidan av arrangemanget är alltså situationen helt i enlighet med vad de berörda personligen tycker känns okej. På den andra sidan har vi sittningsgästerna, vad tycker de om arrangemanget? Att vi år efter år snabbt säljer slut på biljetter kan ses som ett bra mått på uppskattning, men det räcker inte. Många går på sittningen för första gången och vet inte riktigt vad de har att vänta sig. Här blir det lite svårare för oss som förening att få en tydlig bild av situationen.

Inför Herrsexan 2018 bjöd vi in jämställdhetsföreningen Gen!us för samtal och hade ett mycket givande möte. Vi kan rekommendera andra föreningar att göra detsamma. Vi diskuterade hur man genom att låta sittningsgästerna själva bestämma vilka som ska gå upp på scen inför ett deltagarespex, som ofta är någon form av lektävling, istället för att spontant slita upp ofrivilliga personer ur deras bekväma säten. Vi diskuterade hur vi skulle ställa krav på lämpligt innehåll mot de festerier och föreningar som skulle komma och gästspexa. Vi diskuterade hur vi skulle kunna ta hänsyn till alla i serveringsgruppens behov och önskemål. Inte många stenar lämnades ovända och sittningarnas koncept moderniserades.

Trots detta misslyckades vi till viss del med marknadsföringen när vi släppte introfilmen för Herrsexan. Filmen gjordes av oss i Kollektiveriet och alla medlemmar kände sig bekväma med innehållet. Detta borde vi inte nöjt oss med. Vi tog några timmar efter uppladdning ner filmen efter att den upprört en del människor som kontaktat några av våra samarbetsorganisationer. Vi ser var kritiken kommer från och accepterar att dessa typer av filmer inte länge har en värdig funktion eller nytta att fylla i 2019.

Så länge det finns fler än 20 studenter som vill servera och spexa samtidigt som det finns 150 personer som vill gå på sittningen kommer de att fortsätta arrangeras. Konceptet utvecklas ständigt och förbättringar sker varje år. Att öppna för diskussion med föreningar som Gen!us och samla tankar från studenterna som serverar leder oss mot framtidens herr- och damsittningar. Ökad medvetenhet hos arrangörer kring sittningarnas problematik är allt som behövs för att nå framgång i den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om