För några veckor sedan inleddes Ekoxeuppropet, där Länsstyrelsen vill ha hjälp av allmänheten med att följa utvecklingen av ekoxens utbredning i Sverige.
Den fridlysta skalbaggen har minskat i norra Europa de senaste decennierna och är skyddad inom hela EU. Alla medlemsländer måste rapportera ekoxens status med jämna mellanrum.
Länsstyrelsen hoppades på många rapporter, men intresset har till och med varit större än förväntat.
– Det har varit fantastisk respons med många mail, samtal och sms. Vi har fått in 1 000 rapporter redan nu, säger Monika Sunhede, projektledare på Länsstyrelsen som samordnar fynden av ekoxar från de 15 län som deltar i ekoxeuppropet.
Vid en liknande inventering 2013 lämnade allmänheten 1 760 rapporter om ekoxar. 370 av dessa kom från Östergötland, som är ett av de tre länen med flest ekoxar i landet.
– Ekoxen är som mest aktiv i juni och juli, ekoxeuppropet håller på hela sommaren så jag skulle väl tro att vi får in lite fler rapporter den här gången än 2013, säger Monika Sunhede.
Via hemsidan ekoxeuppropet.se kan vem som helst rapportera in fynd.
– Tanken är att det ska vara lätt, det går att göra via ett formulär genom mobilen. Man kan också mejla eller ringa. Det är verkligen kul att det finns så många hjälpsamma människor som vill vara med och rapportera in om ekoxen, berättar Monika Sunhede.
Var ska man då leta om man vill se en ekoxe?
Eklandskap är favoritmiljön, helst i sydsluttning där det är glest med träd och har avverkats för 10–20 år sen.