Läkarbemanningen
Utfasningen av hyrpersonal pågår för fullt inom regionens hälso- och sjukvård. Först infördes ett stopp för allmänsjuksköterskor som ska vara genomfört under 2016. Den 1 januari 2017 sätter politikerna upp stoppskylten för inhyrda specialistläkare inom allmänmedicin.
Bakgrunden är att locka tillbaka personal till regionen, minska beroendet av hyrläkare och hyrsjuksköterskor och få ned kostnaderna för bemanningsföretagen.
På flera håll i länet, framför allt i den östra länsdelen, har vårdcentralerna varit helt beroende av hyrläkare. Hur kommer stoppet att påverka dessa? undrade Fredrik Lundell (M) som lämnat en interpellation där han efterlyste en riskanalys.
– Jag delar uppfattningen att det är bättre att ha egen personal, det ger bättre kontinuitet och förutsättningar för utvecklingsarbete. Däremot delar jag inte uppfattningen att det är rimligt att kunna göra det från 1 januari 2017.
Fredrik Lundell räknade sedan upp ett par vårdcentraler på mindre orter som alltid haft det svårt med bemanningen, exempelvis Boxholm, Valdemarsvik och Österbymo.
– Jag vet inte om det någonsin funnits någon fast anställd läkare i Österbymo, sade han.
En lösning på läkarbristen ska vara regionens satsning på fler ST-läkare som debatterades strax innan på fullmäktige. I dagsläget finns 103 ST-läkare på länets vårdcentraler varav 45 finns i centrala länsdelen, 36 i den östra och 22 i den västra.
– Men det kommer ta tid innan det ger utdelning, fem, sex år, sade Fredrik Lundell som också undrade hur regionens egna vårdcentraler kommer att påverkas när de privata vårdcentralerna inte har samma restriktioner.
Marie Morell (M) påpekade att flera vårdcentraler har svårt att vända trenden när bemanningsbristen väl har börjat. Hon sade också att stoppet för att hyra in allmänsjuksköterskor visserligen har gett en minskning, men har i stället ökat intaget av specialistsjuksköterskor.
– Där hade man en ventil i det arbetet. Samtidigt har vi också kunnat se att vi har fått ett antal minskade vårdplatser. Allt hänger samman, sade hon och konstaterade att de mindre vårdcentralerna får sätta sin tilltro till dispenser.
Hon efterlyste en riskanalys till regionstyrelsens sammanträde i december och påpekade att oron måste tas på allvar.
Christoffer Bernsköld (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden svarade att stoppet av hyrläkare var en nödvändighet, inte minst för att det skapar patientsäkerhetsrisker när kontinuiteten brister. Han bekräftade att dispens är möjligt att få, men ska vara en sista-linjen-utväg.
– Men det finns så klart en risk i det här. Jag önskar att vi kunde ställa samma krav på privata vårdcentraler som på våra egna, det hade varit bäst för sjukvården som helhet. Vården ska vara likvärdig. Men de har samma problem som regionen, sade han.
Han sade också att man får fundera på hur hälso- och sjukvårdsnämndens vitesbelopp ska hanteras framöver när det blir mer tydligt hur stoppet av hyrläkare påverkar tillgängligheten på vårdcentralerna.
– Men jag ska förstås erkänna att jag känner en viss oro, sade Christoffer Bernsköld. Och jag förstår att man känner sig orolig när vi kommer till den punkten när vi måste sätta ned foten. Och den oron ska vi ta på allvar. Vi får se hur det går de första månaderna, men i grunden känner jag mig ganska trygg och att det är rätt strategi.