Vaccineringen planeras i länet – sprutorna ligger klara

Sprutor och kanyler är redan inköpta. Nu förbereder sig regionen för att kunna börja vaccinera östgötar mot covid-19 i januari.

Region Östergötland kommer att informera medborgarna i god tid innan vaccineringen. Ingen ska ringa sin vårdcentral redan nu, understryker regionen.

Region Östergötland kommer att informera medborgarna i god tid innan vaccineringen. Ingen ska ringa sin vårdcentral redan nu, understryker regionen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Östergötland2020-11-18 19:00

Sverige har genom EU tecknat avtal om tillgång till vaccin mot covid-19 med totalt tre företag. Det betyder att Sverige har tillräckligt många doser för att kunna vaccinera hela befolkningen – förutsatt att vaccinet godkänns. 

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ska de svenska regionerna vara beredda på att börja vaccinera redan i januari.

Region Östergötland planerar nu hur vaccinationen mot covid-19 ska gå till i Östergötland. Arbetsgruppen leds av en vaccinsamordnare och består bland annat av inköpare, chefsläkare och personer med läkemedelskompetens.

– Vi förbereder oss för att kunna börja vaccinera i januari, säger Rickard Lundin, representant för Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning.

Ett lager av sprutor och kanyler att använda i vaccineringen är redan inhandlat.

– Den planeringen påbörjade vi redan i somras. Vi har förberett oss på det sätt vi kan i material väg, säger Rickard Lundin. 

Hur stora volymer vaccin Östergötland kommer att få är ännu oklart. 

Även vilka, och hur många, östgötar som kommer att vaccineras i ett första skede är för tidigt att säga. 

Folkhälsomyndigheten ska presentera en detaljerad lista över vilka som ska prioriteras i samband med vaccinationen längre fram. Myndigheten har redan nu slagit fast att de som står först i kön är personal inom vård och omsorg samt riskgrupper och personer över 70 år.

– Klart är att vi kommer behöva börja i en viss prioriteringsordning. Men hur den exakt ser ut kan jag inte svara på än, säger Rickard Lundin.

Var kommer vaccinationerna att hållas?

– Vi förbereder oss på olika scenarier, beroende på hur stor volym vaccin vi får åt gången.

Exemplifiera!

– Det smidigaste skulle vara om vi kan använda den befintliga organisation vi redan har kring till exempel säsongsinfluensa, där det primärt är vårdcentralerna som vaccinerar.

Och om ni får mycket vaccin?

– Vi har ju faktiskt upplevt det tidigare under svininfluensan. Då riggades en annan typ av vaccinationsstruktur där vi utnyttjade fler lokaler för att vaccinera en större volym.

Det sistnämna – storskaliga vaccinationer i enorma lokaler – tror dock Rickard Lundin inte blir aktuellt.

– Vi måste vaccinera på ett säkert sätt och hålla avstånd. Den är den största utmaningen.

Även hur vaccinet ska förvars i länet diskuteras.

– Vi tänker att vaccinet ska kylförvaras och då behöver vi skapa tillräckligt mycket kylutrymme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!