Snustorra åkrar ökar brandrisken

Årets torka och värme ökar brandrisken vid arbete med skördetröska.

Varmt torrt och dammigt under skörden ökar risken för brand.

Varmt torrt och dammigt under skörden ökar risken för brand.

Foto: Fredrik Jonson

Östergötland2018-07-12 10:03

Den varma och torra sommaren ger en ovanligt tidig skörd. I den torra och dammiga miljön räcker det med en förflugen gnista för att starta en brand. Det fick en lantbrukare i Klevstad utanför Linghem erfara under onsdagen när ett fem kvadratmeter stort område plötsligt började brinna. Lyckligtvis lyckades lantbrukaren släcka branden själv innan räddningstjänsten kom till platsen.

Läs mer: Spannmål började brinna

Nu uppmanar Länsförsäkringar lantbrukarna att samarbeta med förberedelser inför skörden i ett pressmeddelande.

– Ta med vatten och släckningsdon med ut till åkern, fyll gödseltunnor eller andra stora behållare med vatten och ha i beredskap när du skördar och samverka med grannar om du kan, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om