Smittskyddsläkaren om läget: "Det kan bli värre"

Smittspridningen visar inga tecken på att dämpas i Östergötland. Nu varnar smittskyddsläkare Britt Åkerlind för att situationen kan förvärras ytterligare.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-04-27 15:30

På måndagen vårdades 123 smittade patienter på länets tre sjukhus. På tisdagen hade antalet smittade patienter ökat till 130, varav 17 vårdades inom intensivvården. 

Inte sedan den 13 januari i år – under den andra smittspridningsvågen – har fler smittade samtidigt vårdats på sjukhus i Östergötland. Då vårdades 138 patienter med covid-19. 

– Vi har fortfarande en hög smittspridning i länet och just nu är situationen värst i Norrköping, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind, som uppger att smittan även sprids bland yngre personer. 

– Skolor över hela länet kan vara drabbade, men vi ser det särskilt i Norrköping. 

Ett tecken på att smittspridningen just nu är högre i Norrköping än i andra delar av länet är att det vårdas fler smittade patienter på Vrinnevisjukhuset än på Universitetssjukhuset. 

På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 60 smittade patienter, varav nio inom intensivvården. På Vrinnevisjukhuset vårdades 65 patienter med covid-19, varav åtta på iva. På lasarettet i Motala vårdades fem smittade patienter. 

När kan smittspridningen kulminera i länet?

– Det är jättesvårt att säga. Vi har fler variabler nu än tidigare som påverkar smittspridningen. Dels har vi den brittiska virusvarianten och dels har vi den pågående vaccinationen mot covid-19. Vi önskar att så många som möjligt kan vaccineras för att förhindra att fler hamnar på sjukhus, säger Britt Åkerlind och fortsätter:

– Vi hoppas att vi ska börja se en nedgång i smittspridningen inom två veckor. Men vi har tagit höjd för att det kan bli värre. Det är ett av de scenarier som vi jobbar med. 

Under de senaste dagarna har mellan 1 500 och 2 000 östgötar låtit testa sig för covid-19. Så sent som på måndagen uppgick andelen som testade positivt till 17 procent. 

– Det är en hög andel. Under de senaste dagarna har andelen som testar positivt legat på mellan 15 och 20 procent. 

Tidningen The Economist har gjort en sammanställning som visar att Östergötland under förra veckan hade den näst största smittspridningen i hela Europa – med 526 fall per 100 000 invånare. Endast i Västernorrland var smittspridningen större. 

– Men det måttet beror ju på hur många som testar sig. Ett bättre mått är kanske hur många smittade personer som behöver sjukhusvård. Men det är riktigt att vi har en hög smittspridning, säger Britt Åkerlind när hon uppmanas att kommentera uppgifterna i The Economist. 

Till skillnad från många andra regioner i landet har inte Östergötland några regionala rekommendationer. 

– Vår uppmaning till östgötarna är att hålla avstånd. Det är helt avgörande för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkaren och poängterar att denna uppmaning gäller alla invånare. 

– Vi ser att vissa personer som redan haft covid-19 insjuknar en andra gång och alla som vaccineras får inte ett hundraprocentigt skydd. 

På tisdagen uppgav Region Östergötland att hittills 35 153 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 337 personer på ett dygn. 

Regionen meddelade på tisdagen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan pandemin började har därmed 637 smittade personer dött i länet. 

Ännu så länge har 125 103 personer i Östergötland fått den första dosen vaccin mot covid-19. 36 403 personer har även hunnit få den andra dosen. 

Smittade i kommunerna

Linköping: 12 163

Norrköping: 11 015

Motala: 3 682

Mjölby: 2 155

Finspång: 1 199

Söderköping: 839

Vadstena: 663

Åtvidaberg: 622

Kinda: 599

Ödeshög: 379

Boxholm: 337

Valdemarsvik: 308

Ydre: 138

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!