På onsdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare två personer har avlidit i covid-19 i Östergötland. Totalt har därmed 16 smittade personer dött i länet. Vid lunchtid på onsdagen vårdades 92 personer på länets tre sjukhus, varav 22 fick intensivvård.
Är utvecklingen förväntad?
– Ja, vi är kvar i en fas där vi får fler fall. Vi har både räknat med det och har tagit höjd för det. Vi ser fram emot när det börjar vända och det blir färre nya fall per dag, men det har vi inte sett några tecken på, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Region Östergötland räknar med att kulmen nås först i slutet av april.
– Det är jättesvårt att veta. Med hjälp av Folkhälsomyndigheten dristar vi oss till att säga att toppen kan nås i slutet av april. Men även om vi ser att det börjar gå ner kommer vi att ligga kvar med en beredskap att ta emot fler patienter, säger Åkerlind och fortsätter:
– Snart blir det varmt ute, vårblommorna kommer och folk tycker att nu har de suttit inne och distanserat sig socialt länge. Då kan det hända att flera tar steget ut och så blir det väldigt många som träffas igen.
Så uppmaningen är att fortsätta att stanna inne?
– Ja, tills vi ser att det är okej. Det är klart att det är tråkigt om man till exempel är ensamstående att hålla på den sociala distansen vecka efter vecka. Men det kan bli en andra topp beroende på hur folk beter sig. Vi har kvar beredskap.
Britt Åkerlind säger att 75 personer som vårdats på sjukhus i länet har tillfrisknat och kunnat återvända hem. Många av dem som vårdats på sjukhus har legat inlagda under tämligen lång tid.
– Vi har ingen snittsiffra ännu. Men det tar tid att bli bra, speciellt om man har blivit så sjuk att man har fått intensivvård.
Regeringen vill att fler personer ska testas. Har Region Östergötland börjat testa fler?
– Vi har ett provtagningsspår med diagnostik där vi tar ungefär 200 prover per dag. Vi utnyttjar den kapacitet vi har i dag och prioriterar alla personer med misstänkt covid-19 som läggs in. Vi prioriterar även insjuknande personer på kommunernas äldreboenden. Sedan prioriterar vi vissa nyckelpersoner inom vård och omsorg, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:
– Sedan kom regeringen och sa att man vill att fler testas. Det är ett separat spår. Det ska byggas upp med en nationell samverkan. Genast i går började folk köa. Det blev inget bra.
Vore det bra om fler testades i länet?
– Ja, för då skulle vi veta lite mer. Vi skulle också vilja ha ett test där man letar efter antikroppar. Då kan man se att en viss person har haft sjukdomen.
Varför skulle ett sådant test vara bra?
– Den sjukvårdspersonal som har haft sjukdomen och sedan tillfrisknat är ju fantastisk. De skulle kunna röra sig med vilka sjuka patienter som helst utan att behöva använda skyddsutrustning. Men innan vi når dit måste vi ha tillgång till den typen av test och sedan måste vi ha på fötter att man faktiskt har ett skydd om man har haft infektionen.
– I dag vet vi att vi har sjuk personal och sedan kommer de tillbaka. Men då gäller samma skyddsutrustning för dem eftersom vi inte kan säga att de har ett skydd.
I Stockholm har läkare och sjuksköterskor med covid-19 vårdats på sjukhus. Finns det några sådana exempel även i Östergötland?
– Inte som jag känner till. Det har inte kommit till min kännedom att vi har inlagd personal, säger Britt Åkerlind.