– Det jag verkligen vill få fram är att det är den enskildes ansvar att stanna hemma i sju dagar vid positivt testresultat för att inte sprida smittan vidare.
Jessica Marin är enhetschef för smittspårning på Region Östergötland. Sedan coronapandemin började för knappt två år sedan har smittspårningen ställts på oanade prov. I takt med att smittan ökat har man tvingats dra ner på ambitionerna.
När smittspridningen var låg kontaktade smittspårningen alla som fått positiva svar och tog reda på vilka personer runt dessa som var "nära exponerade". Där räknar man in både hushållskontakter och så kallade "nära kontakter" – personer den smittade har haft nära kontakt med under minst 15 minuter på ett avstånd mindre än två meter, från och med två dygn innan de första symtomen. Om symtom saknas räknas perioden i stället från datum för provtagning. Sedan kontaktade smittspårningsenheten dessa nära exponerade (vilket enligt Jessica Marin kunde röra sig om 10–20 personer per konstaterat smittad individ) och bad dem läsa och följa regionens förhållningsregler.
Det blev ett styvt jobb för det femtontal smittspårare som finns i regionen. Under hösten slutade man ringa alla nära exponerade och gick över till att bara ringa de smittade. Dessa fick sedan själva kontakta sina nära exponerade och be dem läsa och följa regionens regler.
Och sedan omikronvågen dragit in har man sänkt ambitionsnivån ytterligare. Nu ringer man bara vissa av de smittade. Övriga får fylla i ett formulär på nätet och får sedan ett mejl med instruktioner.
Kanske är det inte så konstigt att man fått dra ner på ambitionerna. Just nu är smittotakten cirka 1 000 personer om dagen i Östergötland. Att ringa alla dessa, för att inte tala om deras nära exponerade, är omöjligt.
– Vad detta handlar om är att bryta smittkedjorna, säger Jessica Marin.
– Det är den enskildes ansvar att följa reglerna om isolering i hemmet.
På Syncentralen, en mottagning vid Garnisonen i Linköping för rehabilitering av patienter som fått synnedsättningar, sitter Maria Ejdeholt. Hon är arbetsterapeut på Syncentralen, men sedan förra våren också engagerad på deltid i smittspårning av covid-19. Det blir många timmar vid telefonen.
– Jag ringer upp personer som fått positiva testsvar och meddelar förhållningsregler, och tar reda på när de fick sina symptom. Smittspåra får de göra själva, alltså ta kontakt med dem de träffat under 48 timmar innan. Det hinner vi inte med, säger hon.
– De som har bank-ID får sina svar via 1177.se. De som fått positivt svar får då ett formulär som de skickar in med symptomdatum, plats där man tror att man blev smittad, hushållskontakter och så vidare. Sedan har vi koordinatorer som bestämmer vilka vi ska ringa till.
De flesta smittspårare sitter hemma och jobbar. Det gör även Maria för det mesta, men nu är hon på jobbet.
– En del blir väldigt tacksamma när man ringer. Andra kan bli oroliga, men det beror ju på hur man är som person.
Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind sade på onsdagen till redaktionen att det "går så snabbt och smittspridningen är så utbredd att smittspårningen inte fungerar". Men Maria Ejdeholt och hennes kolleger jobbar vidare än så länge.
– Vi har inte fått besked om något annat, så vi fortsätter.