Städernas sociala och ekonomiska tillväxt ökar snabbt när fler människor flyttar in. Men det beror inte bara på att det är en ökande befolkning utan beror även på vilka människor som flyttar in.
Unika registerdata i Sverige visar att de som lämnar mindre orter för att flytta till större städer i genomsnitt har högre utbildning och inkomst samt bättre kognitiv förmåga än de som stannar kvar. Detta gör att de ekonomiska klyftorna ökar mellan större och mindre orter.
Resultatet är något som borde intressera politiker enligt Marc Keuschnigg, sociolog vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom rapporten som har publicerats i tidsskriften Science Advances samt presenteras på Linköpings universitets hemsida.
– Man kan fundera på strategier som kan förhindra att utvecklingen i landsbygden hämmas och att människor där inte hamnar utanför samhället, säger han.
De stora klyftorna mellan stad och landsbygd har tidigare mest kopplats till dålig infrastruktur, få arbetstillfällen och brist på service.
Hittills har forskning inte visat något enkelt samband mellan en orts storlek och den ekonomiska tillväxten. En fördubbling av befolkningen i storstäder har exempelvis inte fördubblat inkomsterna, antal patent med mera. I stället leder den till en ökning med cirka 115 procent. Många forskare har försökt förklara det så kallade +15 procent-fenomenet.
Den dominerande teorin har varit att det i stora städer finns fler människor som kan utbyta idéer och samarbeta vilket leder till nya innovationer, nya former av socialt liv och ökad produktivitet.
Marc Keuschnigg och hans forskarkollegor är först att pröva teorin på ett vetenskapligt sätt.
För att få svar på frågan har de analyserat data för drygt 1,2 miljoner män som gjorde ett IQ-test i samband med mönstring mellan åren 1990 och 2012. Man har granskat personernas utbildning, arbetslivserfarenhet, inkomst och bostadsort. Resultatet visar att de män som flyttade från landet i genomsnitt hade 1,8 år längre utbildning än de som stannade kvar och att deras IQ var högre.
– Vår forskning överraskar på två sätt. Den första är att det visar att den tidigare teorin bakom urban tillväxt har varit fel, eftersom städer inte växer och förnyas av sig själva utan förlitar sig på inflödet av personer med talang, säger Marc Keuschnigg.
– Den andra är att den visar en sådan stark selektiv migration ur den svenska landsbygden vilket riskerar en stor kompetensflykt (”brain drain”) .
Andra länder har på olika sätt försökt minska utflyttningen från mindre orter. I Finland exempelvis återbetalas en del av studielånet om studenterna från landsbygden flyttar tillbaka till hemorten.