Östergötlands labbklinik Klinisk kemi skulle få bättre lokaler med nya högteknologiska labbinstrument. Men det har varit stora problem från start. Vi berättade i går om patientprover som kommit bort i systemet, en del har kastats eller förstörts och akuta svar har försenats.
Stressen och sjukskrivningar har ökat hos personalen och under våren har dessutom flera slutat eller gått i pension.
– Det är ett högt tempo. Det är som en industri. Sedan drygt ett år tillbaka har det varit otroligt jobbigt här, säger Birgitta Lundberg som jobbat som biomedicinsk analytiker under drygt 40 år på Klinisk kemi. Det är en olycklig tajming att allt har hänt samtidigt.
Den nya tekniken är ett automatiserat system med olika linor och banor som ska sköta all hantering av labbprover. Den skulle tas i bruk samtidigt som kliniken flyttade till nya lokaler som är kalla och har en hög bullernivå.
– Luftventilationen krånglar och det är svårt att optimera luftventilationen på grund av att instrumenten behöver en ökad ventilation för att fungera. Detta skall balanseras mot medarbetarnas välmående, säger Birgitta Lundberg.
–Det jobbas med det här på alla nivåer, men det här görs ju inte lätt om det över huvud taget går att få ordning på, säger Birgitta Lundberg.
– Alla instrument finns inte än, vissa ska kompletteras, folk har jobbat nätter och företag har varit här dygnet runt för att vi ska kunna ha igång en verksamhet.
Dessutom är det stor omsättning på personal. Det är svårt att rekrytera nya biomedicinska analytiker (BMA) eftersom färre utbildas. Av klinikens drygt 80 anställda jobbar drygt 35 med den nya labbutrustningen. Av dessa har ett tiotal slutat sedan i våras, varav sex gick i pension. Dessutom slutade tre i samband med flytten i november förra året.
– Vi har jättemånga unga medarbetare, personal ska både hinna lära upp vikarier och lära sig de nya systemen, säger Birgitta Lundberg. Man har mått jättedåligt, folk har varit så trötta och man blir less på det när allt tar så lång tid.
Sjukfrånvaron har ökat och framför allt är det labbpersonal som jobbar med den nya tekniken som lider av stress. Medarbetarna har inför samverkansmöten uttryckt oro för att inte kunna jobba patientsäkert, enligt Birgitta Lundberg.
– Problemet är känt och finns protokollfört på samverkansmötena. Alla som är inblandade har jobbat för att det ska bli bättre. En diskussion har också förts om sambandet stress, arbetsmiljö och den mänskliga faktorn vid utövandet av sitt arbete.
Den totala sjukfrånvaron inom klinisk kemi var 5,39 procent 2015 och 6,06 procent mellan 1 januari och augusti i år. Den totala sjukfrånvaron i Region Östergötland var 4,8 procent 2015.
– En kvalitetsuppföljning har gjorts av Swedac, den myndighet som ackrediterar kliniken, och ska ha visat att patientsäkerheten hittills inte har påverkats. Det har också hållits en "patientsäkerhetsdialog" med chefsläkaren där inga anmärkningar om bristande patientsäkerhet framkommit, enligt Birgitta Lundberg.
– Swedac sköter sitt jobb och det är en jättekontroll. Men de tittar ju på hur saker har skötts vad gäller patientsäkerheten. Och den är det inget fel på. Men sen hur folk har mått under den här tiden, det är en helt annan sak. Swedac säger att det ser bra ut, men för den skull är det ju ingen som känner att verkligheten har varit jättebra, för det har ju varit förskräckligt.