Ska strukturera upp superbolaget

Google toppar listan över de mest attraktiva arbetsgivarna för femte året i rad i Ingenjörsbarometern. Men på andraplats seglar Tesla Motors upp från ingenstans. Tor Schönmeyr från Linköping hittade rätt redan för fyra år sedan.

Tor Schönmeyr pluggade ett år på Caltech i USA för 17 år sedan, och där blev han kvar. Sedan drygt fyra år jobbar han på Tesla Motors

Tor Schönmeyr pluggade ett år på Caltech i USA för 17 år sedan, och där blev han kvar. Sedan drygt fyra år jobbar han på Tesla Motors

Foto: Evan Kantor

Östergötland2016-10-30 18:15

Tor Schönmeyr är ingenjören från Linköping med en doktorsavhandling från MIT i optimering av materialflöden. På elbilstillverkaren Tesla jobbar han med att förbättra logistiken, eller som han själv uttrycker det:

– Man kan säga att mitt jobb är att ta all den där entreprenörsandan och försöker få lite kontroll och struktur på den. Nu bygger vi runt 2000 bilar i veckan, då gäller det att ha lite bättre processer än när vi byggde 20 bilar i veckan.

Efter utbildningen på Chalmers valde Tor att läsa sitt fjärde år på Caltech. Där blev han kvar. En jämförelse mellan hur svensk och amerikansk företagskultur skiljer sig åt drar han sig för att göra.

– Jag har jobbat i USA hela mitt yrkesverksamma liv, så jag kan inte göra en riktigt bra jämförelse. Dessutom jobbar jag i San Fransisco, Silicon Valley, som har sin egen kultur och inte nödvändigtvis speglar resten av USA heller. Det händer väldigt mycket i Silicon valley, det går fort, det är mycket idéer och allt är möjligt.

I Silicon valley finns en mängd intressanta och framgångsrika uppstartsbolag. Men för Tor känns det viktigt att göra skillnad.

– Företag som Instagram och Snapchat där man kan skicka ett meddelande på ett nytt sätt känner jag inte riktigt samma engagemang för. På Tesla känns det som att jag är en del av något större.

En stor del i Teslas framgång är batterierna man bygger. Just nu bygger man världens största batterifabrik. Men det är inte bara bilar som behöver batterier.

– I Kalifornien ska 50% av all energi bli förnyelsebar. När man kommer upp i sådana siffror måste man börja tänka på att solen bara skiner på dagen och vad gör man när det inte blåser. Då börjar det bli viktigt att kunna lagra energin. Där tror vi batterier kommer spela en viktig roll.

I och med att Tesla är ett så ungt företag behöver nya processer för logistik och materialhantering byggas upp. En utmaning Tor gillar.

– Här finns stora möjligheter till nytänkande. Hade jag jobbat på ett etablerat bilföretag så hade de kanske haft samma system och processer i 20 - 30 år som det är svårt att ändra på.

Tor sticker inte under stol med att stora tillverkarnas processer är väldigt effektiva och att Tesla fortfarande håller på att jobba ikapp. Men tillverkaren av elbilar har en vana av att jobba i uppförsbacke.

– När jag började jobba på Tesla för fyra år sedan var det ingen som trodde att det skulle bli något. De stora bilinstituten gjorde en prognos om att vi skulle sälja 10 000 bilar under företagets livslängd. Det säljer vi nu på en månad. Jag hoppas självklart att vi på Tesla kommer fortsätta vara framgångsrika, men även om vi blir bankrutta imorgon så tror jag vi haft en stor påverkan. Nu börjar alla stora tillverkare ta elbilar på allvar. När de såg hur många bokningar vi hade på Model 3 så hade flera andra tillverkare krismöten för att vässa sina strategier.

Det visar på den attitydförändring som skett gentemot elbilar tack vare att Tesla visat vägen för vad som är tekniskt möjligt, om än väldigt dyrt i dagsläget.

De tio mest attraktiva arbetsgivarna

1: Google 9,1%

2: Tesla Motors 6,1%

3: Volvo Cars 4,1%

4: Ikea 4,1%

5: ABB 3,9%

6: Scania 3,4%

7: Apple 3,0%

8: Ericsson 2,9%

9: Saab 2,8%

10: Sweco 2,6%

Källa: Ingenjörsbarometern görs inom ramen för Ingenjörskarriär, ett samarbete mellan Ny Teknik och Sveriges Ingenjörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!