Det är inte självmordet i sig som kan godkännas som arbetsskada utan den sjukdom som lett fram till dödsfallet och som kan ha uppstått på grund av faktorer i arbetssituationen. Hur många fall det rör sig om är svårt att få fram, eftersom statistiken inte urskiljer självmord bland arbetsskador vare sig hos Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten eller Arbetsmiljöverket.
Men enligt Försäkringskassan godkänns ett par fall om året, vilket kan ge de efterlevande rätt till ersättning.
Första fallen
Ett av de första självmorden som har gått till domstol handlar om en facklig förtroendeman inom byggbranshen som led av stress efter en rad fackliga förhandlingar med chefer. Fallet prövades i flera instanser och avgjordes i Regeringsrätten som godkände självmordet som arbetsskada. Domen har blivit vägledande i liknande fall.
År 2000 tog en narkosläkare i Alingsås sitt liv och Försäkringskassan bedömde det som arbetsskada på grund av det pressade arbetsschemat.
År 2004 beviljades efterlevande livränta när en man på ett företag i Värmland tagit sitt liv. Mannen hade först blivit omplacerad till en personalförsörjningspool men vägrade ta andra jobb. Till slut var alla alternativ utdömda och mannen förlorade sin rätt till avgångsvederlag. Ett år senare tog han sitt liv.
Flera poliser
År 2006 tog två manliga poliser i Skåne sitt liv efter en tung arbetsbelastning. Fallen inträffade vid separata tillfällen och blev de första inom poliskåren där självmord blivit godkänt som arbetsskada. I ytterligare tre fall där poliser tagit sitt liv har arbetsskada konstaterats.
År 2010 tog en 51-årig man från Östergötland sitt liv efter en lång tid av arbetsbelastning, även där konstaterades arbetsskada.