Satsning kapar köer i cancervården

Region Östergötland är sämst i landet på att operera bröstcancerpatienter i tid. Men den nya dagkirurgiska kliniken inom Region Östergötland har redan börjat kapa väntetiderna, enligt centrumchef.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Foto: Christine Olsson/TT

Östergötland2019-02-22 21:00

Häromdagen rapporterade vi om Cancerfondens senaste rapport. Den visade att Östergötland är längst ifrån målet att operera 80 procent av bröstcancerpatienterna inom 28 dagar. I verkligheten är det 27 procent som opereras i tid.

– Vi är inte i mål än och det är väldigt tråkigt eftersom vi har jobbat jättemycket med bröstcancerprocessen, säger Ann Josefsson, produktionsenhetschef på centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård.

Cancerfondens rapport bygger dock på siffror från 2017 och sedan dess har regionen gjort flera satsningar för att korta väntetiderna. Bland annat har man "tagit hem" operationer som tidigare gjordes i Helsa Specialistsjukvårds lokaler i centrala Linköping (tidigare Medicinskt centrum). Dessa görs nu på regionens egna dagkirurgiska klinik på US som öppnade i augusti. Målet är att hinna med fler operationer, få ned kostnaderna och ge bättre vårdflöden.

– Från beslut om behandling till behandling, det vill säga operation har vi minskat väntetiderna ordentligt eftersom vi äger hela processen själva, säger Ann Josefsson.

Bröstcancervården är en av de mest krävande vårdprocesserna. Det är den näst vanligaste cancerformen och allt fler fall upptäcks. Från tiden där det finns misstanke om bröstcancer till operation är det flera led av utredningar som ska genomgås för att kunna besluta vilken typ av operation som ska göras, om cytostatika ska användas med mera.

–  Vi har sedan årsskiftet en läkare som är processledare och som under våren är med i arbetet på alla inblandade kliniker för att se var vi kan skruva på små saker som ändå ger effekt på sista raden. När det gäller tiden från beslut om operation till operation har vi verkligen kommit långt i dag, säger Ann Josefsson.

De administrativa rutinerna med remisshantering har blivit mer effektiva men fortfarande saknas IT-system som stödjer cancerprocesserna på ett riktigt bra sätt.

En annan framgång är att handläggningstiden för den patologiska undersökningen har halverats.

– Men vi är inte i mål där än heller, säger Ann Josefsson och tillägger:

– Väntetider är ett mått, men ett annat är femårsöverlevnad bland bröstcancerpatienter och där har vi goda resultat.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden tror att satsningarna kommer att ge effekt på sikt.

– Vi har också ett regionalt cancercentrum och en enhet för samordnad cancerutredning som stödjer arbetet med att korta väntetiderna. Men vi är självklart inte nöjda förrän vi har fått bort väntetiderna i cancervården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!