Region Östergötland har fastställt ett mål att den äldre patienten ska mötas av en vård som har ett värdigt mottagande och är anpassad efter det enskilda behovet. Men en rad rapporter visar på motsatsen, bland annat regionens egen revision som gjordes under 2017. Östergötland har högsta andelen återinskrivna i landet av personer över 65 år och revisionen visar att det finns flera brister, bland annat i den akuta vården och när det gäller läkemedelsgenomgångar.
Inom Region Östergötland pågår det tvååriga projektet Riktad primärvård för äldre som görs i samarbete med Linköpings Universitet. Målet är att identifiera och fånga upp patienter över 75 år som har en ökad risk för att behöva slutenvården den närmaste tiden. Indikatorer är ålder, många vårdkontakter och kroniska diagnoser. I den centrala länsdelen deltar bland annat Ekholmens vårdcentral som med sina 20 900 listade patienter utgör Linköpings största. Projektet är fördelat över vårdcentralens tre team och leds bland andra av sjuksköterskorna är Malin Färnlöf och Therese Thorén Johansson.
– En del av dem vi träffar är i dagsläget friska och pigga, men har varit sjuka och i stort behov av vård tidigare, säger Malin Färnlöf. Arbetsmodellen ger en bra ingång till att träffa dem som potentiellt skulle kunna ha behov av den här typen av insatser. Målet är att de ska känna att de får en sammanhållen vård och att de vet vart de ska vända sig till.
Totalt har 170 patienter identifierats som riskpatienter på Ekholmens vårdcentral. En del andra vårdcentraler har gjort telefonintervjuer först, men Therese och Malin har valt att träffa samtliga som tackat ja, vilket är en majoritet av de tillfrågade.
– Jag har haft någon som avstått, säger Therese. Ofta beror det på att de har kontakt med andra kliniker på sjukhuset som fungerar bra och har därför valt att avvakta.
Vid de en timmes långa mötena med patienterna görs en hälsokontroll och läkemedelslistan gås igenom. Många gånger kommer samtalen att handla om frågor som rör döden och social isolering.
– De flesta tycker det är underbart att ha någon som lyssnar en hel timme, säger Malin. Det är viktigt att låta den berättelsen ta tid för man kan fånga väldigt på det sättet också.
Därefter hålls ronder med ansvarig läkare för att avgöra om det behövs ytterligare medicinsk utredning och behandling eller om det räcker med en fast vårdkontakt. I vissa fall kan det även finnas behov av att koppla in hemtjänst, sjukgymnast eller biståndshandläggare och se om det behövs hjälpmedel.
Vid sidan om patientarbetet pågår forskningsprojektet på universitetet som utförs i samarbete mellan geriatriska kliniken i Linköping och primärvården, där en av de ansvariga är Magnus Nord, specialistläkare i allmänmedicin på Vårdcentralen Valla i Linköping.
– De första resultaten kommer vi att få senare i år men vi räknar med att det tar flera år innan vi kan visa effekt som är statistiskt säkerställd, säger Magnus Nord. Det vi vet från tidigare försök med mottagningar för vissa diagnoser och äldreteam är att det ger effekt både på sjuklighet och livskvalitet.
Projektet avslutas hösten 2019. Vårdenhetschefen, Narcisa Kadric utgår ifrån att arbetssättet med de äldre kommer att fortsätta, på Ekholmens vårdcentral.
– Det här är framtiden, det här ska vara ett självklart sätt arbeta på.