Så vill de ta tillbaka länet från kriminella

Trygghet och brottsbekämpning blir prioriterade områden för Socialdemokraterna i länet inför valet nästa år. "Vi vill ta tillbaka det offentliga rummet från kriminella", säger riksdagsledamoten Teresa Carvalho (S).

Teresa Carvalho (S) är ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

Teresa Carvalho (S) är ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

Foto: Fredrik Nygren

Östergötland2021-03-30 10:43

Kampen mot kriminaliteten lyfts fram som ett extra prioriterat område för Socialdemokraterna i Östergötland. Med en 14-punktsagenda vill partiet både långsiktigt och kortsiktigt bekämpa vad man beskriver som "otryggheten i samhället".

undefined
Teresa Carvalho (S) är ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

– I diskussionerna talas det om hårdare straff eller sociala insatser. Vi tycker att det är viktigt att lyfta båda, säger Teresa Carvalho (S), riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland på en pressträff på måndagsförmiddagen.

När det gäller hårdare straff vill man avskaffa mängdrabatten vid brottslighet och även slopa straffrabatten för 18–20-åringar. Och när det gäller ökade sociala insatser vill man se en satsning som matchar de 10 000 nya polisanställda med "10 000 nya socialsekreterare och fältare".

Partier som Moderaterna och Sverigedemokraterna har ju drivit frågor om trygghet, hårdare straff och slopad straffrabatt länge. Är ni inte tvåa på bollen?

– Vi har kanske varit dåliga på att ta tag i dessa frågor. Det måste vi kunna erkänna. Vårt självförtroende att ta upp dessa frågor har kanske inte funnits där. Samtidigt har brottsligheten ändrat karaktär och frågorna är mer akuta än någonsin i dag. Men vi har ett bra program och det är det vi vill lyfta fram nu, säger Teresa Carvalho.

Enligt partiet kommer programmet konkret, på sikt, betyda att östgötarna kommer att kunna känna sig tryggare, oavsett var man bor.

undefined
Kristina Edlund är kommunalråd i Linköping.

– För oss är det viktigt att polisen också finns ute på plats. Ute i områdena, men också på mindre orter. Vår första punkt är att polisen måste kraftsamla och öka sin lokala närvaro. I det här finns också att socialtjänsten finns i tjänst i större utsträckning, säger Kristina Edlund, kommunalråd i Linköping och styrelseledamot i partidistriktet.

– Vi kommer tala mer om dessa frågor. Målet är förstås att varje östgöte ska känna sig tryggare. Men det är ingen quick fix. Otrygghet kan kännas på olika sätt. På ett sätt i glesbygd och på ett annat sätt i ett stadsdel i en större stad. Vi tycker att vi presenterar ett program som innefattar alla, säger Teresa Carvalho.

I programmet tar man också upp sitt tidigare förslag om en anstalt på Bråvallaområdet i Norrköping, men också att man vill avskaffa EBO-lagstiftningen – lagen som innebär att en asylsökande kan välja att ordna sitt boende på egen hand, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

– Våra punkter ska ses som att vi vill att tryggheten skapas på flera olika sätt. Förutom straff behövs också brottsförebyggande insatser, säger Kristina Edlund.

Kommer ni driva era punkter i riksdagen?

– Vi diskuterar frågorna med alla i vårt parti och våra 14 punkter har många beröringspunkter med vad partiet redan har sagt. Men med punkterna vill vi visa att det här är viktiga frågor för oss inför valet, säger Teresa Carvalho.

Det här är ett omfattande program. Hur mycket kommer det att kosta?

– Det finns inga beräkningar på det. Utan det här får ses som en politik vi vill genomföra. Vi i Socialdemokraterna har varit dåliga på att lyfta frågorna om trygghet. Vi vill bli bättre på det, säger Teresa Carvalho.

– Det här är långsiktigt. Men jag tror att det kommer kosta samhället om vi inte tar itu med problemen, säger Kristina Edlund.

14-punktsagendan från (S)

Öka polisens lokala närvaro

Bättre avhopparverksamhet

Slopa straffrabatten

Stärk vittnesskyddet

Större befogenheter för tull och kustbevakning

Fler övervakningskameror

Ta tillbaka det offentliga rummet

Ordningsvakter kan avlasta polisen

Prioritera brottsförebyggande insatser

Fler insatser med mellantvång. Exempel: Försvåra för föräldrar att tacka nej till insatser från socialtjänsten.

Ny anstalt med högre säkerhetsklass

En ny folk- och bostadsräkning

Knäck välfärdsbrottsligheten

Avskaffa EBO-lagstiftningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!