Klinikledningen har i en tidigare intervju berättat att en av tankarna i studien är att optikerna ska göra synfältsundersökning innan någon remiss blir aktuell till ögonkliniken. Glaukomexperter ser därför en risk att personer med höga tryck ”fastnar” hos optiker för länge. Ett högt ögontryck behöver inte tyda på glaukom men är en stor riskfaktor för sjukdomen som kan ge permanenta synskador.
– Trycket i sig är inte det viktiga utan det är kombinationen av tryckförändringar och synfältsförändringar som är av intresse, säger Thomas Åhlander som var verksamhetschef på ögonkliniken fram till årsskiftet och som förespråkat att studien ska genomföras.
Han kan i dagsläget inte bekräfta eller redovisa vilka kriterier och tryckgränser som ska gälla för att patienter ska remitteras till ögonsjukvården utan vill invänta tills den etiska prövningen är klar.
Projektansvarig för optikerstudien är Johan Semby, glaukomansvarig läkare från Halland. Men han är fåordig.
– Jag vill inte säga så mycket i nuläget, utan hänvisar frågor till Thomas Åhlander.
Redan i dag remitteras östgötska glaukompatienter i ett relativt sent skede till sjukvården. Om gränsen höjs ytterligare skulle det bryta mot de nationella riktlinjerna. Om detta säger Sinnescentrums chef, Eva-Lena Zetterlund:
– Det handlar inte om att bryta mot några nationella riktlinjer. Vi ser däremot stora fördelar med att samarbeta med optiker. Arbetet kommer att läggas upp som ett forskningsprojekt för att säkerställda evidensen i ett sådant upplägg.