Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Antalet bedrägerier via falska telefonsamtal har ökat kraftigt.

Lämna aldrig ut ditt inlogg till någon via telefon, uppmanar polisen.

Lämna aldrig ut ditt inlogg till någon via telefon, uppmanar polisen.

Foto: Thomas Möller

Östergötland2018-12-08 19:00

Sätten att lura av folk kortuppgifter och inloggningar blir allt mer sofistikerade. Bland annat ringer bedragare upp personer och förmår dem att lämna ifrån sig koder eller att logga in på sin bank.

Bedragarna riktar ofta in sig på äldre personer. Antalet brott mot äldre ökar dramatiskt – upp med 82 procent 2018 jämfört med fjolåret, enligt statistik från polisens Nationella bedrägericenter.

En stor anledning till ökningen är telefonbedrägerier, som blir allt vanligare. De som ringer upp kan till exempel uppge att de är från banken och be dig att logga in på din internetbank. På så sätt kan de få tillgång till dina bankkonton.

Polisen går nu ut med några handfasta råd för att inte bli bedragen via telefonsamtal.

# Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

# Använd aldrig din bankdosa eller Bank-ID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

# Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg då på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

# Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

# Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om