Primärvården i Östergötland ska stärkas. Ett första steg blir att samla alla vårdcentraler under ett tak och skapa en egen produktionsenhet. I oktober togs det politiska beslutet som innebär att regionens 33 vårdcentraler från 1 mars 2017 lyfts ut ur de befintliga närsjukvårdsområdena.
– Detta ger förutsättningar för en mer likvärdig vård över länet och bättre samverkan mellan vårdcentraler. I dag jobbar man väldigt olika sätt, säger Mara Kosovic, nytillträdd primärvårdschef i den östra länsdelen, där vårdcentralerna haft det kämpigt att uppfylla vårdgarantin de senaste åren.
Ett exempel där vården skiljer sig i länet är tillgången på mobila ALMA-team som ska förbättra vården för äldre multisjuka.
Den länsgemensamma organisationen ska också underlätta rekryteringen. Förhoppningen är att en stark primärvård i Östergötland ska locka allmänläkare och distriktssjuksköterskor från hela landet. I den östra länsdelen har det varit extra svårt att hitta läkare till vårdcentralerna. Konkurrensen har varit stor på grund av privata aktörer. I dagsläget är drygt hälften av kommunens invånare listade hos privata vårdcentraler. Regionens vårdcentral Cityhälsan Centrum har varit särskilt drabbad av bemanningsbrist och under en period valde både personal och patienter att fly.
– I dag är bemanningen stabil och vi har utvecklat arbetssätt som är värda att dela med andra vårdcentraler, enligt Erik Johnsson, verksamhetschef. Vi har varit riktigt duktiga på vårt beteendemedicinska arbetssätt. Vi jobbar integrerat med fysisk och psykisk hälsa.
I den nya organisationen undantas Finspång som fortsätter att ingå i närsjukvården. Orsaken är att man redan utvecklat ett samarbete mellan närsjukvården och kommunen i Finspång, enligt Per Ström, produktionsenhetschef.
– Bland annat har vi en gemensam nattorganisation vilket inte finns i övriga länet. Uppenbarligen tycker politikerna som vi att det här är värt att fortsätta utveckla. Vi slipper också onödigt krångliga organisationsgränser.
Ett annat mål med en ny primärvårdsorganisation är att stärka vårdkedjan till sjukhusen. Specialistkliniker får i uppdrag att stötta primärvården i utredningar och behandlingar. Där nämns Kvinnoklinikernas arbetssätt som en bra förebild. Där kan patienter snabbt få besök på mottagningarna och personalen kan även rådgöra med specialister via telefon.
Förutom vårdcentralerna föreslås att Allmänmedicinskt centrum (AMC) och Barnhälsovårdsenheten organiseras i den nya produktionsenheten.