Så ska fler utlänningar lockas till länet

Hon är väldigt glad i dag, regionens turistchef Susanne H. Fredriksson. På tisdagskvällen kom statliga Tillväxtverket med en uppskattad present: Tre miljoner kronor för att locka fler utlänningar att komma till Östergötland.

Nu ska det bli lättare för både östgötar och turister utifrån att njuta av Östergötlands skärgård.

Nu ska det bli lättare för både östgötar och turister utifrån att njuta av Östergötlands skärgård.

Foto: Jenny Eriksson

Östergötland2016-06-16 11:25

Genom att hämta inspiration från västkusten ska den östgötska skärgården göras mer lättillgänglig. Till sin hjälp får Region Östergötland tre miljoner kronor från statliga Tillväxtverket. Målet är att locka fler tyskar, holländare och italienare, men även andra utländska besökare, att turista i länet.

Region Östergötland har själva avsatt totalt tre miljoner för ett turistprojekt som löper 2016–2019 och har fyra fokusområden: Skärgården, Kinda kanal, Vadstena och Göta kanal. Tillsammans med de nya pengarna blir Visit Östergötlands penningpung nu fylld med sex miljoner kronor.

Varför just dessa fyra områden?

– Vi har fått många seriösa förfrågningar om dem och vi ser stor utvecklingspotential om många lokala aktörer, kommuner och enskilda företag, samverkar på ett mer aktivt sätt, säger Susanne H. Fredriksson.

Vad innebär satsningen mer konkret?

– Vi arbetar via Visit Sweden mot utländska reseoperatörer, som förmedlar affärerna. Det är dels enskilda produkter, som Kolmården, men också bättre möjligheter för turister att sätta ihop egna paket. Det kan exempelvis handla om paddling, cykling och vandring med inbokade mat- och övernattningsplatser.

Varför tror du Östergötland blev en av sju regioner som får pengar?

– Vi har en väl förankrad strategi om vad vi vill göra och vi har definierat våra styrkeområden.

Hur reagerade du över beskedet?

– Jag blev mycket glad. Vi har precis satt vår strategi, nu blir det verkstad direkt. Med stor kraft kan vi dra igång med att sätta Östergötland på den internationella kartan.

I grova drag planeras följande:

Skärgården:

Här eftersträvas en större tillgänglighet och efterfrågan på en tydligare struktur finns vad gäller bo, äta, göra och resa. Tydligare information om paddling och skärgårdsturer. Regionen kommer att snegla på västkusten. Arbetet ska bedrivas i nära samarbete med den redan befintliga skärgårdssamordningen och berörda kommuner.

Kinda kanal:

Fokus på vandring och paddling. Östgötaleden ska göras mer tillgänglig med information om bra boenden och matställen. Ett utvidgat samarbete med Tolvmannabacken kan göra området till en året-runt-destination. Här finns också kopplingen till Astrid Lindgrens värld. Visit Linköping, Kinda kommun, Kinda kanalbolag, organisationer och privata företag är självklara samarbetspartners.

Vadstena:

Redan en kulturpärla av internationell rang, med heliga Birgitta i centrum, men fler boende och aktiviteter måste till. Arbetet ska ske i nära samarbete med kommunen, näringslivet och Vision Vadstena. Här ser man den katolska världen, med fokus på italienare, som en stor målgrupp.

Göta kanal:

Tillsammans med turistrådet i Västsverige ska undersökas vilka fler produkter som kan erbjudas längs kanalen. Det handlar bland annat om vandring och cykling.

40 miljoner

Sju regioner och ett kommunkluster får pengar av Tillväxtverket. Syftet är att öka utbudet av upplevelser för kultur- och naturintresserade besökare från andra länder.

Satsningen pågår under åren 2016–2019 och omfattar 40 miljoner kronor.

Målet är att ta fram innovativa produkter och upplevelser som utvecklas tillsammans av företag och offentliga aktörer.

De övriga som får pengar är: Blekinge, Dalarna, Uppsala län, Smålands Turism AB, Tourism in Skåne AB, Västarvet samt fem kommuner i Västerbotten med Nordmalings kommun som projektägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om