Så rustar du mot översvämning

Under midsommarhelgen väntas ett par regnskurar skölja över länet. Men lugn, du kommer inte behöva hoppa "Små grodorna" i vattenpölar. Skyfall kan dock ställa till elände – och då är det villorna som drabbas värst.

Foto: Johan Nilsson/Arkiv/TT

Östergötland2017-06-23 20:38

Är du villaägare och förvarar kläder, släktklenoder och pynt direkt på golvet i källaren? Sluta med det omedelbart.

Den 26 juni förra året ledde stora mängder regn, på bara ett par få timmar, till översvämningar på flera håll i länet. För Motalabor blev översvämningarna något av av en repris från 2014, då kraftiga skyfall orsakade stor skada i kommunen. Räddningstjänsten fick då rycka ut till fastigheter för att pumpa undan vatten som runnit in från bland annat översvämmade avlopp och dagvattenbrunnar.

Nu visar en rapport från försäkringsbolaget Folksam att det i synnerhet är villor som råkar ut när regnet öser ned på kort tid. 2016 stod villor för strax över sjuttio procent av alla anmälda översvämningsskador. Övriga skedde i flerfamiljsboenden. Ofta tränger vatten upp ur avloppsledningens golvbrunn inomhus. Eller så strömmar vattnet in direkt i byggnaden från markytan genom ventiler, fönster, dörrar eller garageportar – och hamnar i källaren. I villakällare kan vattnet stiga till en halvmeter, och i flerfamiljshus upp mot tjugo centimeter.

Men det behöver inte vara kört för sakerna du har i källaren om vattnet strömmar in. Den som förvarar sitt lösöre femtio centimeter upp från golvet kan undvika att få sina prylar skadade.

Tips mot översvämning

Du som bor i lägenhet:

• Förvara textilier, lätt elektronik och annat du är rädd om högt upp i huset.

• Välj förvaring i vindsförrådet om du har både vinds- och källarförråd

• Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet – då är risken mindre att de skadas vid översvämning och du minskar samtidigt risken för de mögelskador som kan uppstå vid förvaring direkt på källargolvet.

• Förvara stöldbegärlig egendom i lägenheten, inte i förrådet – till exempel tv-apparater, datorer etc. Även om den kan ersättas via hemförsäkringen vid översvämning eller brand i förråd, så ersätts den inte vid inbrott i förråd.

Du som bor i villa/fritidshus:

• Om den omgivande marken runt byggnaden lutar nedåt minskar risken för översvämning. Eftersträva en marklutning från byggnaden på 15 cm på tre meter.

• Se till att vatten inte kan tränga in i byggnaden genom ventiler och öppningar i till exempel källarväggar.

• Kontrollera ytterdörrar nedanför källartrappor. Ofta brukar det finnas en golvbrunn i trappnedgången. Rensa den och kontrollera att den fungerar.

• Gör rent i utvändiga brunnar och stuprör. Var extra noga med brunnar vid källartrappor och brunnar som ligger i nedsänkta garageinfarter.

• Kontrollera yttertak och byt ut skadade och lösa tegelpannor.

• Undvik att ha saker stående på golvet i utrymmen som till exempel grovkällare.

• Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har bra avrinning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!