Så många östgötar tvingas återbetala

Allt fler östgötar måste betala tillbaka hela eller delar av bostadsbidraget. I år landar summan på drygt 37 miljoner kronor. Det visar siffror från Försäkringskassan som tidningen Hem & Hyra tagit del av.

Allt fler östgöta måste betala tillbaka hela eller delar av bostadsbidraget. I år landar summan på drygt 37 miljoner kronor.

Allt fler östgöta måste betala tillbaka hela eller delar av bostadsbidraget. I år landar summan på drygt 37 miljoner kronor.

Foto: David Forsell

Östergötland2017-04-26 07:30

Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och unga vuxna med låga inkomster, till exempel studenter.

Men det som för många känns som ett välkommet tillskott i hushållskassan kan komma som en ovälkommen och sur överraskning långt efter att man fått pengarna.

Under de senaste månaderna har 5 234 hushåll i Östergötland fått besked om återbetalning.

De ska tillsammans betala lite mer än 37 miljoner kronor, pengar som Försäkringskassan nu alltså kräver tillbaka.

Siffrorna baseras på de bidrag som betalades ut 2015.

Under 2014 fick totalt 4 863 hushåll i Östergötland besked om återbetalningskrav och den sammanlagda summan som skulle betalas tillbaka landade då på 32, 8 miljoner kronor.

– Det finns en eftersläpning i systemet. Det innebär att det dröjer två år innan vi kan gå in och kontrollera bidragen och göra nödvändiga justeringar, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan.

Återbetalningskravet gäller allt från några hundralappar till tiotusentals kronor.

Cederborg uppger att det troligtvis finns flera orsaker till varför Försäkringskassan på senare år tvingats hantera ett större antal felaktiga utbetalningar jämfört med tidigare.

– Anställningsformerna ute i arbetslivet kan ha förändrats, vilket gör att en persons inkomst är svårare att beräkna. I Östergötland finns det till exempel många studenter som har tillfälliga anställningar parallellt med att man läser. Rör det sig om en timanställning kan det vara knepigt att mer exakt uppskatta hur mycket man kommer att tjäna.

– Vi kan också ställa oss frågan om vi har lyckats tillräckligt bra i vår information ut mot allmänheten, vilka regler som gäller, hur beräkningarna ska göras och att det handlar om preliminära bidrag.

Ni misstänker inte att en del ägnar sig åt fusk när de söker hjälp med pengar?

– Vi kan naturligtvis inte utesluta det, men vi ser inte att det finns någon tydlig koppling till ett utbrett och systematiskt fuskande. Vår uppfattning är att felaktiga utbetalningar istället till stor del beror på misstolkningar och felberäkningar av inkomster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!