Så många dog i drunkningsolyckor

Under 2018 dog 135 personer i drunkningsolyckor, i hela Sverige. I Östergötland var siffran 6. Nu vill Svenska livräddningssällskapet jobba för ett Sverige fritt från drunkning. "Det är dags att ta det här på allvar."

Antalet drunkningsolyckor med dödligt utfall har ökat i länet.

Antalet drunkningsolyckor med dödligt utfall har ökat i länet.

Foto: Johan Heikensten

Östergötland2019-02-01 22:00

Att drunkna slutar inte alltid med döden, definitionen av ordet är en process som resulterar i livshotande syrebrist efter nedsänkning i vätska. Men de som överlever lämnas ofta med fysiska eller psykiska skador, och 2018 dog 135 personer i drunkningsolyckor, enligt Svenska livräddningssällskapets rapport.

– Det är inte bra. Det hänger utan tvekan ihop med den fina sommaren vi haft, men det blir också allt fler som omkommer i drunkningsolyckor, säger Mikael Olausson vid Svenska livräddningssällskapet.

2018 var ett år präglat av extremvärme, och sommaren skördade totalt 92 liv mellan första maj och sista augusti. Under årets kallare månader skedde olyckor på isen, varav 15 fick dödligt utfall.

En av dessa olyckor skedde i Motala, i januari 2018. Två män åkte skridskor på sjön Stråken i Motala kommun när de gick genom isen. Räddningstjänst kunde senare fiska upp männen ur en vak, men deras liv gick inte att rädda.

– Att människor omkommer är tragiskt, det är någonting som anhöriga får leva med hela livet.

Mikael Olausson rekommenderar alla som planerar att spendera tid på isen att först under ordnade former testa hur det är att ramla i, med hjälp av en lokal friluftsorganisation eller förening. Att verkligen känna kylan, och samtidigt lära sig mer om säkerheten.

Antalet döda i drunkningsolyckor har ökat i landet, liksom i Östergötland. 2017 var siffran 4 i länet, 2018 var den 6.

– Situationen i Östergötland hänger ihop med övriga län, antalet omkomna genom drunkning är lite högre än vanligt, säger Mikael Olausson.

Nu vill Svenska livräddningssällskapet ta hårdare tag mot drunkningsolyckorna. Målet är att ingen ska behöva dö av drunkning, och ett delmål är att halvera drunkningsolyckorna med dödligt utfall till år 2030.

– Det drunknar människor i hela landet, överallt. Sverige är ett land med väldigt mycket vatten som vi får kontakt med nästan oavsett hur vi beter oss.

För att nå målen har livräddningssällskapet kommit fram till flera strategier, som bland annat handlar om bättre samverkan, ökad kunskap och mer ekonomiska medel till det förebyggande arbetet.

– Det är dags att ta det här på allvar. Om man jämför med andra olyckor så står drunkningsolyckor för en allt större andel. Det behövs mer kunskap, bättre samverkan och en nationell strategi, säger Mikael Olausson.

Drunkningsolyckor i Östergötland Mikael Olaussons tips för vattensäkerhet

Under 2018 dog 6 personer i drunkningsolyckor i länet. 3 av dessa omkom i Motala, 1 i Norrköping, 1 i Finspång och 1 i Linköping.

I hela landet skedde 135 drunkningsolyckor med dödligt utfall 2018. Flest var dödsolyckorna i Göteborg och Bohuslän. 110 av de 135 dödfallen var män.

Av alla länets kommuner är det endast Finspång som har Svenska livräddningssällskapets certifiering ”En vattensäker kommun”.

Gå in på sidan issäkerhet.se om du tänker spendera tid på isen.

Lär dig att simma, och testa din simkunnighet med jämna mellanrum.

Förebygg olyckor genom att ha flytväst, rätt utrustning på isen och liknande.

Lär dig hur det ser ut när en person håller på att drunkna.

Lär dig hjärt- och lungräddning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!