Folkhälsomyndigheten för statistik över svenskarnas hälsa, med hjälp av en stor årlig enkät. Faktorer som påverkar hälsan följs noga, som till exempel rökning, alkoholintag – och fetma. Enligt världshälsoorganisationen WHO är fetma, globalt sett, en av de främsta faktorerna till förlorade friska levnadsår.
Personer med ett BMI på över 25 (se faktaruta) räknas som överviktiga, över 30 som feta. Vid mätningarnas början 2004 var 45,5 procent av svenskarna överviktiga eller feta. I fjol hade siffran stigit till 48,8 och det är framför allt i gruppen feta som ökningen skett, från 11,0 till 13,7 procent.
I Östergötland är siffrorna ännu högre: 17 procent lider av fetma och 35 procent är överviktiga. Sammanlagt anses alltså 52 procent, eller drygt varannan östgöte, väga för mycket.
Det finns en klar skillnad mellan könen. 46 procent av de östgötska kvinnorna och 59 procent av männen har ett BMI över 25.
Siffrorna skiljer sig också kraftigt mellan olika kommuner. Smalast är Linköpingsborna, där bara 12 procent kategoriseras som feta. I andra änden finns Finspång med 22 procent och däremellan Mjölby 19, Söderköping 18, Motala 17 och Norrköping 15 (för övriga östgötakommuner finns ingen statistik).
Folkhälsomyndigheten konstaterar att det verkar finnas ett starkt samband mellan utbildning och fetma. Bland svenskar med endast förgymnasial utbildning har 21,8 procent ett BMI över 30. Bland dem som gått ut gymnasiet är siffran 17,7 och för högskoleutbildade 11,3.