Enligt den preliminära röstsammanräkningen får Socialdemokraterna 24,1 procent av östgötarnas röster i valet till EU-parlamentet – en minskning med knappt två procentenheter jämfört med valet 2014. S behåller, trots nedgången, ställningen som största parti i länet.
Moderaterna ser ut att få 17,6 procent av östgötarnas röster och är därmed näst största parti i länet. Marginalen till Sverigedemokraterna är dock inte stor. SD får enligt preliminära siffror 15,5 procent av rösterna i Östergötland. I Linköping fick SD 11,1 procent av rösterna, vilket kan jämföras med de 21,5 procent som partiet fick i Valdemarsvik.
I Östergötland fick – till skillnad från på riksplanet – Centerpartiet något fler röster än Miljöpartiet. C landar enligt de preliminära siffrorna på 11,6 procent av rösterna, medan MP får 11,0 procent av rösterna. Bäst gick det för C i Ydre med 18,9 procent. MP:s starkaste fäste i Östergötland är Linköping med 13,4 procent av rösterna.
Kristdemokraterna får enligt Valmyndighetens siffror 9,0 procent av rösterna i länet. KD har sitt starkaste fäste i Ödeshögs kommun med 17 procent av rösterna.
Liberalernas svaga valresultat märks även i Östergötland där partiet ser ut att stanna på 3,4 procent av rösterna. I länet hamnar därmed partiet under fyraprocentsspärren. Bäst gick L i Linköping med 4,5 procent av rösterna.
Valdeltagandet i Östergötland slutade på 53 procent. Det var en ökning jämfört med 2014 då 47,8 procent av de röstberättigade östgötarna röstade i EU-valet.