– När man har en organisation med många anställda så sker det ibland att man sluter överenskommelser med enstaka. Jag känner mig trygg med den överenskommelse som är sluten, säger Håkan Liljeblad (S), ordförande i styrelsen för Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).
Följde inte lagen - Liljeblad kommenterar inte
Tidningens granskning har visat att ledningen för RTÖG inte följde lagen om hur arbetsgivare ska hantera bisyssleärenden. Brandmannen fick direkt ett varsel om uppsägning istället för valmöjligheten att avveckla sitt privata företag.
Håkan Liljeblad (S) är ordförande för den politiska styrelse som ytterst har ansvar för räddningstjänsten. Han vill inte kommentera att RTÖG:s högsta tjänstemän gick direkt på uppsägning istället för att varna brandmannen. Liljeblad hänvisar till parternas överenskommelse att inte tala öppet om uppgörelsen.
Konflikten mellan brandmannens fackförbund och arbetsgivarsidan slutade i en ekonomisk uppgörelse där brandmannen köptes ut. Enligt brandmannen såg han det till sist som omöjligt att gå tillbaka och arbeta med de personer som agerade för att han skulle lämna. Utköpet av brandmannen har väckt upprördhet bland anställda inom RTÖG som anser att kollegan slutade på fel grunder.
Hävdar att styrelsen är enig
De fackliga organisationerna Vision, Kommunal och Brandmännens riksförbund har ifrågasatt hur utköpet gick till, bland annat i ett brev till Liljeblad och vice ordförande Mari Hultgren (S).
Du skriver i ditt svar till facken att styrelsen har varit informerad. Är det sant?
– Ja, absolut, och det finns protokollfört också, säger Håkan Liljeblad.
Tidningen har läst protokollen från de fyra styrelsemöten som ägde rum under den tid som varslet och utköpsförhandlingen pågick. Någon diskussion om personalärendet finns inte protokollförd.
– Vi har tagit upp det vid åtminstone tre tillfällen. Så ja, direktionen (styrelsen, reds anm) har varit informerad, hävdar Håkan Liljeblad.
Den officiella slutsumman för utköpet är en miljon kronor ur räddningstjänstens budget. Enligt Håkan Liljeblad kände han och vice ordförande till summan och efter påskriften informerades övriga styrelsen.
Fanns det synpunkter i styrelsen på vad utköpet kostade?
– Det fördes en diskussion men det är inte så att vi går omkring som en oenig direktion i den här frågan, svarar Håkan Liljeblad.
Ingen dålig arbetsmiljö
I en intervju den 7 november framförde fackliga företrädare och anställda kritik mot den rådande psykosociala arbetsmiljön inom räddningstjänsten. De hävdade att brister som avslöjades i tidningens granskning 2014 består och förvärrats. Tidigare i år krävde de tre facken att högste tjänstemannen Håkan Dahm måste lämna sin post.
Håkan Liljeblad (S) anser inte att arbetsmiljön inom RTÖG är dålig.
– Man kan aldrig ta bort någons upplevelse, det är deras känsla. Men jag konstaterar att sjukfrånvaron inom organisationen är låg, det ser bra ut jämfört med andra kommunala verksamheter.
Man kan väl fara illa av sin arbetsmiljö utan att det går så långt som till sjukskrivning?
– Ja, helt riktigt. Fast det är inte min bild att arbetsmiljön inte fungerar. Jag delar inte deras uppfattning och medlemskommunerna delar inte heller deras uppfattning.
Vad bygger du din uppfattning om arbetsmiljön på?
– Det är bara att titta på verksamheten. Vi bedriver en mycket bra verksamhet. Det finns en stor yrkesstolthet bland våra anställda och de gör ett fantastiskt jobb.