RTÖG: ”Ledningen har fel analys av problemen”

Stormötet om krisen i Räddningstjänsten Östra Götaland var en föreställning som försökte bevisa att krisen orsakas av personalen. Det anser Paul Lindvall (M), oppositionsråd i Linköping.

Foto: Anders Törnström

ÖSTERGÖTLAND2017-01-16 19:00

– Efter det här är jag om möjligt ännu mer kritisk till den sittande ledningen. Det jag hörde på mötet stärkte mig i min uppfattning om att RTÖG:s styrelse inte har rätt analys av krisen och då kommer de heller aldrig att kunna åtgärda problemen, säger Paul Lindvall, gruppledare för Moderaterna i Linköping och andre vice ordförande i Linköpings kommunstyrelse.

På stormötet på måndagen deltog de politiska ledarna för de fem ägarkommunerna Linköping, Norrköping, Åtvidaberg, Valdemarsvik och Söderköping, liksom politikerna i styrelsen för RTÖG och räddningstjänstens högsta tjänstemän. Efter mötet sa Mari Hultgren (S), ordförande i RTÖG, att samtliga medlemskommuner har förtroende för ledningen. Linköpingsledningens andre vice ordförande Paul Lindvall (M) konstaterar att alla ägarkommunerna, liksom styrelsen för RTÖG, leds av Socialdemokrater. Lindvall säger att han väntat sig en djupgående diskussion om RTÖG:s krisläge under mötet och är bekymrad över att diskussionen uteblev. – Det blev tydligt att den verkliga diskussionen hade ägt rum mellan Socialdemokrater före ägarmötet, anser Paul Lindvall.

Som gästföreläsare på stormötet hade RTÖG-styrelsen bjudit in Ulrika Jansson, lektor i genusvetenskap och doktor i arbetsvetenskap vid Karlstad universitet. Efter mötet var styrelseordförande Mari Hultgren nöjd med föreläsarens insats. – Hon gav en bred bild av hur styrning och ledning ser ut inom räddningstjänsten i Sverige idag och hon gav en bra bild av vilka problem som kan finnas, säger Mari Hultgren. Ulrika Jansson har forskat om räddningstjänstverksamhet i Sverige utifrån ett genusperspektiv och bland annat jämfört kvinnligt dominerad hemtjänst med manligt dominerad räddningstjänst och dragit slutsatsen att räddningstjänstpersonalen är mer kritisk till förändringar av sin yrkesroll. Enligt Mari Hultgren handlar de motsättningarna som funnits inom räddningstjänsten i Östergötland de senaste åren om att yrket håller på att förändras. – Vi förändrar yrkesrollen från att bara göra utryckningar till att arbeta förebyggande. I denna förändring så måste vi titta på arbetstiden. Olyckor och larm utgör ungefär tio procent av arbetstiden och på resten av tiden finns utrymme för att jobba med förebyggande arbete. Det här är en förändring av yrkesrollen och det skapar en oro och oron skapar konflikter, säger Mari Hultgren.

Paul Lindvall är kritisk till den problembeskrivningen och till valet av föreläsare. – När man bjuder in den här forskaren till ett viktigt ägarmöte så är det för att försöka övertyga om att ledningen gör rätt åtgärder och att det handlar om en kultur bland personalen som man måste fortsätta att kämpa ner, anser Paul Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om