– Vi hoppas att medarbetarna blir glada för det här. Tanken är ju att vi står på deras sida, vi tar den här frågan på största allvar, säger Mari Hultgren (S), vice ordförande i den politiska styrelsen för Räddningstjänsten i Östergötland.
RTÖG-styrelsen satt på torsdagen i ett extrainkallat sammanträde för att diskutera den insändare som 162 anställda inom räddningstjänsten undertecknade i Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar och Motala/Vadstena Tidning i början av veckan, där de framför att förtroendet för ledningen är mycket lågt och att gapet mellan personal och ledning ”har vidgats så mycket att ingen bro i världen räcker till”, enligt personalen.
På måndagen gick oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Linköping ut med ett krav på att den politiska styrelsen för RTÖG ska avgå, liksom förbundsdirektören och resten av tjänstemannaledningen.
Hittills har ingen i ledningen meddelat att de avgår.
På det extrainkallade styrelsemötet beslutade politikerna att förbundsdirektör Håkan Dahm ska ta fram en ”handlingsplan för ett djupgående arbetsmiljöarbete med ett tydligt medarbetarperspektiv.”
– Det är ju den fråga som medarbetarna lyfter fram som inte fungerar. Så vi ska göra ett grundligt arbetsmiljöarbete, säger Mari Hultgren.
Kritik mot den psykosociala arbetsmiljön inom RTÖG har yttrats av fackliga företrädare och delar av personalen av och till under flera år.
Tycker du att ni i styrelsen är sena i den här frågan?
– Nej, det tycker jag nog inte. I ett nytt förbund är det många delar som ska tas tag i de första åren. Nu har vi kommit till en punkt då det är dags att ta tag i arbetsmiljön, säger Mari Hultgren.
Förbundsdirektören är ju en av de personer som kritiserats av fackliga och anställda för ett bristande ledarskap och i våras krävde de tre fackförbunden att han skulle avgå. Är det realistiskt att tänka att förbundsdirektören kan leda uppdraget att ta fram handlingsplanen?
– Vi har gett Håkan Dahm det här uppdraget och vi är eniga i styrelsen om att det är han som ska ta fram den här handlingsplanen.
Politikerna vill ha handlingsplanen presenterad för sig den 26 januari.
– Om vi inte är nöjda med planen så kommer vi att återremittera (skicka tillbaka, reds anm) den, säger Mari Hultgren.