Robot kan korta köer inom cancervården

Med ny robotteknik inom patologi hoppas Region Östergötland kunna ge snabbare diagnoser av cancer och samtidigt få en unik cancervård.

Ibland krävs hundratals vävnadsprover innan cellförändringar kan konstateras.

Ibland krävs hundratals vävnadsprover innan cellförändringar kan konstateras.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2018-04-13 05:00

Det är stor brist på patologer och erfaren labbpersonal därför välkomnas all automatisering inom cancervården. På patologen i Linköping utförs cancerdiagnostik för hela Östergötlands räkning.

– Patologi är nästan som konst, ett manuellt hantverk i väldigt många olika steg, säger Robert Ring, produktionschef på Diagnostikcentrum i Region Östergötland.

Att fastställa om en patient har cancer kräver en omfattande laboratorieprocess. I dag görs många av momenten för hand, exempelvis när vävnad har skurits ut och placerats i paraffinklossar för att sedan snittas i extremt tunna snitt, hundradels-millimeter tjocka som sedan med pincett placeras på glas.

– Och det gör man i princip för hand, berättar Robert Ring. En patolog kan behöva mellan 30 och i värsta fall hundra glas för att kunna se om det är en någon förändring i cellerna.

– Processen tar lång tid och blir en flaskhals i själva labbprocessen.

I dagsläget är det biomedicinska analytiker och medicinska biologer som utför snittningen. Den nya robottekniken skulle göra momentet både standardiserat och automatiserat, vilket skulle göra labbmiljön mer effektiv och labbpersonalen skulle kunna användas inom fler sjukvårdsområden.

För cancerpatienter kan en snabbare labbprocess dessutom innebära en snabbare diagnos och en tidigare behandling.

– Ja, målet är att korta ledtiderna, säger Robert Ring.

Robottekniken är så pass ny att den först måste testas och valideras. Om tekniken köps in blir Region Östergötland först i Sverige att använda den. Det var i samband med den årliga resursfördelningskonferensen som robottekniken hamnade överst på prioriteringslistan både bland tjänstemän och politiker i Region Östergötland. Frågan utreds nu av hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!